Foto: Alm Nils Ersson

Nordisk folkmusik i kammarmusikformat

Nybyggnan bjuder på folkmusik som låtit sig påverkas av flera andra stilar och uttryck. Ensemblen är ett resultat av Daniel Reids och Adrian Jones gemensamma intresse för nya uttrycksformer inom folkmusik.

Den 22, 23 och 24 mars kommer de till tre platser i länet och ger konsert.

Samtliga medlemmar har en grund inom både klassisk musik och folkmusik.Ensemblen består av musiker som alla rör sig i flera olika stilar, musiker som låter det gemensamma musikaliska uttrycket gå före tillhörighet till genre. Idén till stycket föddes ur en dröm som Daniel haft – att få tillfälle att framföra nyskriven folkmusik för stråkkvartett och saxofoner. Men också ur Adrians önskan att få komponera något helt från grunden och låta folkmusiken hitta nya former som skiljer sig från traditionellt låtspel. Nybyggnan är ett samarbete mellan de två och resultatet av många års gemensam musikalisk utveckling.

Musiker som rör sig över flera genrer

Daniel Reid är den förste att bli antagen som saxofonist på folkmusikinstitutionen vid Kungliga Musikhögskolan. Han frilansar flitigt inom folk- och världsmusikgenren och är även ofta inom modern scenkonst, som teatermusiker och kompositör. Adrian Jones är stråkmusiker och kompositör med tydlig hemvist i folkmusik men som rör sig över flera genrer. Adrian har en masterutbildning i folkmusikalisk komposition från Kungliga Musikhögskolan.

Utgångspunkt i den nordiska folkmusiken

- Verket bygger på ett antal folkmusikaliska teman och motiv, grundstommar som jag dock komponerat själv. Verket har tydlig utgångspunkt i den nordiska folkmusiken, men presenteras i kammarmusikformat. Med undantag för några improviserade avsnitt är det dock in i minsta detalj noterad musik. Som ensemble har vi nästan alla folkmusikerbakgrund, men samtidigt är vi också utbildade inom konstmusiken, säger Adrian Jones, stråkmusiker och kompositör.

I Kammarserien presenterar arrangörer i länet och Region Gävleborg kammarmusikkonserter. Skickliga musiker med hela världen som arbetsplats gör nedslag i länet och bjuder på allt från blåsinstrument och piano till violin, sång och slagverk.

Konserter:

  • Fredag 22 mars 19.00 Solhuset, Ljusdal
  • Lördag 23 mars 16.00 Lyran, Storvik
  • Söndag 24 mars 18.00 Norrtullkyrkan, Söderhamn