Linn Wikblad Foto: Samuel Edin

Nextopia och Linn Wikblad representerar Gävleborg

Torsdag 30 maj drar Imagine Sweden Festival 2019 igång - Sveriges bredaste livemusiktävling för unga artister mellan 13 och 21 år. I år är det Gävleborgs tur att vara värd för festivalen.

Här samlas varje läns finalister i en avgörande final om vem eller vilka som blir Sveriges bidrag till den internationella tävlingen. Efter deltävlingarna stod två bidrag kvar som segrare i Gävleborg. Nextopia och Linn Wikblad är de bidrag som nu representerar och tävlar för Gävleborg.

– Det känns otroligt kul! Det bubblar i magen när jag tänker på att det snart är dags. Det betyder extra mycket när jag tävlar med mina egenskrivna låtar. Jag får dela en del av mig själv till publiken, jag är så förväntansfull. Det ska bli jättekul att träffa och höra dom andra tävlande. Jag förbereder mig just nu för fullt och ska framföra en ny låt inför finalen, säger Linn Wikblad.

Pop-sound och personliga texter

Linn Wikblad, 19 år, stod på scenen för första gången som sexåring. Redan då kände hon att musiken var någonting hon ville fortsätta med. För några år sedan började hon skriva egna låtar och sen dess har låtarna bara blivit fler. Med sitt eget pop-sound och personliga texter får hon publiken att lyssna. Inspirationen till låtskrivandet får Linn från alla tänkbara håll, oftast börjar det med en melodi som hon “får upp i huvudet”, eller med en textrad eller något hon vill berätta.

Erfaret Metalrock band

Nextopia som spelar metalrock ser fram emot festivalen. Bandet startades 2016 och har sedan dess setts ofta på Gävleborgs musikscener och vid ett antal festivaler.

– Det känns helt otroligt och det ska bli superkul att få delta och träffa musiker i samma ålder men olika genrer, från hela Sverige. Det enda som är negativt med det hela är väl egentligen att det just är i Gävle, typiskt att vi inte får åka iväg och se en annan stad, men det är absolut inte hela världen, säger Felix Forsberg, trummis i Nextopia.

Bandet består av Felix Forsberg, Jacob Dahlberg, Daniel Samuelsen, Linus Lagerquist och Rasmus Brodin, alla hemmahörande i Sandviken och Gävle.

Gävle konserthus

Imagine är ett samarbete mellan Jeunesses Musicales Sverige, länsmusikorganisationer och föreningar runt om i Sverige. Riksfinalen arrangeras av Imagine Sweden i samarbete med Region Gävleborg/Kultur Gävleborg, Gävle kommun, Gävle konserthus, Musikverket och Jeunesses Musicales.

Tid och plats: 30 maj–1 juni Gävle konserthus