GUBB

Möt ledarna bakom Gävleborgs Ungdoms Big Band, GUBB

Gävleborgs Ungdoms Big Bang, GUBB, är sedan 1993 ett storband för unga musiker i Gävleborg. Nästan all musik GUBB spelar är specialarrangerad och ibland specialkomponerad för bandet. Sedan starten har storbandet varit en viktig del av länets musikliv och har inspirerat till nybildandet av storband på kulturskolorna.

– Att våra unga musiker i GUBB får möta och spela originalmusik med professionella musiker lägger grunden till fortsatt musicerande och en framtida publik. Många av de professionella jazzmusikerna som vi ser och hör idag har börjat sin bana i GUBB och den känns fantastiskt, säger Lotta Hellsten, producent på Kultur Gävleborg.

Här möter vi ledarna för Gävleborgs Ungdoms Big Band, GUBB:

Göran Berencreutz

Vem är du och vad arbetar du med?
Jag heter Göran Berencreutz och jobbar med Gävleborgs Ungdoms Big Band, GUBB på frilansbasis. Det har jag gjort sedan 2018. Min roll är att leda repetitioner och konserter samt att skriva arrangemang till orkestern.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med att jobba med GUBB är att få vara en del i arbetet med ungdomarnas musikaliska utveckling och se dem växa som individer. Det är fint att få jobba med hela den processen, alltifrån kontakten med artister, arrangemang och rep ända fram till det färdiga resultatet, det är en helhet där alla delar är viktiga.

Festivalen Bangen står för dörren, beskriv er roll där och vad det betyder för er?
Närmast ser man GUBB på Bangen Jazz & Blues i Sandviken den 1 juli. Vi gör i år en produktion med en av Sveriges främsta vibrafonister, Mattias Ståhl och hans musik, det kommer att bli fräscht, överraskande och personligt.
Bangen är en viktig del i arbetet med GUBB och styr till stor del hur vi lägger upp vårt spelår. Det är en enorm förmån att kunna få vara en del i en så etablerad festival med en fin publik, bra förutsättningar med ljud och ljus samt hög nivå på artisterna. Vi ser verkligen fram emot årets festival!

Mattias Dahl

Vem är du och vad arbetar du med?
Jag heter Mathias Dahl, trummis i grunden men spelar även piano. Jag 25 års erfarenhet av att jobba inom kulturskola men arbetar för närvarande med undervisning i slagverk och ensemble två dagar i veckan.
Ena dagen på Vasaskolans estetiska program på gymnasienivå och andra dagen på musiklinjen på Västerbergs folkhögskola. Övriga dagar jobbar jag med egna projekt, andras projekt, tar spelningar, förbereder spelningar, fortbildar mig själv, etc.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Det bästa med mitt jobb är att få träffa människor som tycker om musik, som jag. Det är kul och inspirerande att få följa elevers och studenters musikaliska och personliga utveckling och jag tycker att man som lärare ofta lär sig lika mycket som de man undervisar, även om det sker på ett lite annat plan.

Hur länge har du jobbat med GUBB?
Jag har även jobbat med GUBB av och till sedan 1998. Nästa gång GUBB spelar är på Bangen i Sandviken månadsskiftet juni/juli. Då är vibrafonisten Mattias Ståhl solist och bandet kommer att spela ett antal av hans originallåtar i arrangemang av GUBB:s ledare Göran Berncreutz. Min roll kommer framför allt att vara repetitör tillsammans med Göran och solisten Mattias i arbetet fram till konserten 1 juli.