Foto: Tibor Navracsics, EU-kommissionär med ansvar för utbildning, kultur, ungdom och sport, gästade under 2018 Kultur Gävleborgs monter under Folk och kultur-mässan i Eskilstuna.

Med VR-projektet har världen blivit mindre och Gävleborg större

Samarbete har i Region Gävleborgs VR-projekt varit en framgångsfaktor. Såväl genom Region Gävleborgs egna verksamhetsområden; film, crossmedia, världsarv, bibliotek och Kulturarvsåret 2018, och med externa aktörer som Länsmuseet Gävleborg och Högskolan i Gävle.

Plats: TYRÉNS Portgatan 1, Munktellområdet, Eskilstuna.
Datum och tid: Torsdag den 7 februari 11.30.

Projektet har uppmärksammats internationellt och har dessutom tagit initiativ till ett internationellt nätverk för Världsarv och VR. Med VR-projektet har världen blivit mindre och Gävleborg större. VR-projektet deltar nu på Folk & Kultur och berättar om hur världsarvet blev virtuellt och åkte på biblioteksturné.

- Det ska bli roligt att få berätta för andra hur man genom samarbete kan få stor genomslag i verksamheten. Vårt seminarium kommer att beskriva hela processen från en kul idé att göra ett världsarv virtuellt till att barn kan få uppleva världsarvet på biblioteket i Bollnäs, säger Anna-Karin Ferm, verksamhetsutvecklare världsarv.

Folk och Kultur är ett kulturpolitiskt konvent och en plattform för konst och kultur i hela Sverige. Första konventet ägde rum 7 – 10 februari 2018 i Eskilstuna.

VR-projektet - Fågelsjö som virtuell miljö

Projektet Virtuellt världsarv har återskapat verkliga rum från världsarvsgården ”Bortom Åa” - Gammelgården i Fågelsjö, i VR-miljö. I miljön kan du som besökare röra dig fritt, studera rummet, målningar, möbler och flytta objekt, precis som på riktigt, fast från vilken plats som helst i världen. Upplevelsen är skapad med hjälp av så kallad immersiv VR. Denna teknik skiljer sig från 360-film på så sätt att den gör det möjligt att gå runt i den virtuella miljön och interagera med den.

Om Världsarvet Hälsingegårdar

Världsarvet Hälsingegårdar; Decorated Farmhouses of Hälsingland, har funnits på Unescos världsarvslista sedan 2012 då världsarvskommitténs vid ett möte i St Petersburg beslöt att uppta hälsingegårdar som Sveriges 15:e och senaste världsarv. Att tillgängliggöra världsarvet är en viktig del i Region Gävleborgs arbete. En av de sju utpekade världsarvsgårdarna, Bortom Åa i Fågelsjö, finns därför nu i VR-miljö; i ett nyinvigt VR-rum på Länsmuseet Gävleborg samt på biblioteksturné i Gävleborgs tio kommuner.

Läs mer på Världsarvet Hälsingegårdar