Kulturstipendiaten Marko Kattilakoski. Fotograf: Pressbild.

Med starkt engagemang och stor berättarglädje – möt Marko Kattilakoski

Kulturstipendiat 2019 – Marko Kattilakoski, film

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. 2019 är en av dessa stipendiater filmaren Marko Kattilakoski.

Marko Kattilakoski har lyckats sprida sin film både innanför och utanför länets gränser. Hans filmer har visats på ett 50-tal filmfestivaler runt om i världen och mottagit flera priser. Med ett starkt engagemang och stor berättarglädje entusiasmerar Marko flera till att tillsammans med honom, eller själva, åstadkomma stora filmer trots små medel. Marko  är född 1968 och bosatt i Gävle.

- Ett stort tack till att jag blev en av årets kulturstipendiater. Först och främst så är det ett erkännande. Att det jag har jobbat med hittills är bra. Jag har gjort något bra, tillsammans med andra, som är bra för andra. Genom publiciteten kring priset så tror jag att de jag jobbat med tidigare blir glada att se att, ja men det leder någonstans. Fler känner till mig och det öppnar möjligheter för nya samarbeten. Så, ett stort tack, säger Marko Kattilakoski.

Noga utvalda inspelningsplatser

2015 började han skriva manuset till filmen The Music of John Low. I augusti tre år senare blev filmen färdig och den 22 september 2018 visades den på Bio 7:an i Gasklockan. Inspelningsplatserna är noga utvalda för att passa in i filmens 1930-tals miljö och många platser är i och kring Gävle, som Gamla Stan, Mackmyra, Bäck, Alborgen i Alborga. En del av inspelningen är även gjord i Jättendal, Hälsingland.

- Fint i den här produktionen att kunna nyttja platser och samarbeten inom länet. Vi har samarbetat med Gävle Symfoniorkester, Järnvägsmuseet, Alborgen Äventyrshus och många människor i mitt personliga nätverk, säger Marko Kattilakoski.