Foto: Lith Lith Lundin. Fotograf: Alexander Mahmoud.

Inspireras av möbeldesign och återbruk i hantverk

Granen kan användas till så mycket mer och det är vad utställningen ”Från rot till barr” vill lyfta fram. Den 12 januari arrangeras en eftermiddag med föreläsningar av två träentusiaster från länet som på olika vis valt att förädla materialet.

Företaget Lith Lith Lundin bygger sin hållbara möbelproduktion på en princip om att allt ska finnas inom en fem mils radie. På bara några år har några av företagets produkter intagit de finaste möbelsalongerna i Milano, London och New York.

Erik Lith, möbeldesigner och en i trion Lith Lith Lundin, föreläser om konceptet där allt material i produktionen hämtas från närområdet. Gruppens möbelmakeri är ett miljömedvetet alternativ till dagens industriella möbelproduktion.

Bejakar mystiken i det levande materialet

Niklas Karlsson, driver företaget ahardslojdlife och arbetar med allt från musik, slöjd, kurser till byggnadsvård. Han är en ambassadör för slöjden som hantverk men bejakar också mystiken i det levande materialet och arvet i slöjden. Nu senast är Niklas aktuell med boken Konsten att tälja.

- I tider av återbruk och att ta tillvara på resurser är det fint att få presentera Niklas och Erik som föreläsare i samband med utställningen Från rot till barr. Dom är sanna ambassadörer för trä och slöjd och dessutom väldigt framgångsrika i det dom gör, förhoppningsvis kan deras föreläsningar inspirera andra till någon form av hantverk, säger Eva Carlborg, verksamhetsutvecklare Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Foto: Spring. Fotograf: Lith Lith Lundin.

Foto: Träslevar av Niklas Karlsson. Fotograf: Niklas Karlsson.

Tid och plats:

12 januari 13.00–15.30, Silvanum. Arrangemanget är kostnadsfritt. (Vid föranmälan bjuds det på fika.) Anmälan senast 9 januari till eva.carlborg@regiongavleborg.se, Välkommen!

Mer information:

Lith Lith Lundin
A hard slojd life - Niklas Karlsson
Från rot till barr - allt du kan göra av en gran