Världsarvsstipendiaten Åse Liv Hauan. Fotograf: Pressbild.

Förste världsarvsstipendiaten utsedd – möt Åse Liv Hauan

Världsarvsstipendiat 2019 – Åse Liv Hauan

Region Gävleborg delar 2019 för första gången ut ett residensstipendium kopplat till Världsarvet Hälsingegårdar. Stipendiet är internationellt i syfte att utifrån Världsarvet Hälsingegårdar vidga kontexten i form av konstnärlig utövning, forskning, förkovran eller kompetenshöjande utbyte.

Med ett utforskande konstnärskap, såväl visuellt som taktilt, önskar vi konstnären Åse Liv Hauan en kreativ vistelse på Världsarvet Hälsingegårdar för att där genomföra ett konstnärligt arbete där hon enligt ansökan rekonstruerar denna kontext och skapar nya verk i olika material.

Brobyggande mellan nordiska världsarv

Åse Liv Hauan arbetar ofta platsspecifikt i sitt konstnärskap, i en intressant skala och tydlighet, och med en stor förståelse för världsarvets grunder och intentioner. Genom Åse Livs Hauans koppling till världsarvet Vegaöarna ser vi ett självklart brobyggande mellan de båda nordiska världsarven Decorated Farmhouses of Hälsingland och the Vega Archipelago World Heritage Area.

Om Vegaöarna

De UNESCO-skyddade Vegaöarna, strax söder om polcirkeln, har kallats ett av världens oupptäckta semesterfynd. r 2004 tog UNESCO upp Vega-skärgårdens kulturlandskap på listan över världens natur- och kulturarv. Motiveringen löd att öarna representerar "en hållbar livsstil i en ogästvänlig havsmiljö vid polcirkeln som generationer av fiskare och bönder upprätthållit i 1 500 år, baserat på den numera unika skörden av ejderdun".

Mer information på Vegaöarnas hemsida