Feministiskt motiverade möbler och veganskt läder

Kulturstipendiat 2018 – Claes Larsson

Jag heter Claes Larsson och är slöjdare och allkonstnär. I början av november fick jag åka till stadshuset i Stockholm och ta emot mitt godkända gesällbrev och min licens som yrkesslöjdare. Nu är jag en av två i Sverige med gesällbrev inom detta och det gör mig oerhört stolt.

När jag skapar gör jag det oftast under pseudonymet Claws Creations. Kreativiteten i sig har alltid varit min drivkraft och metoden har stått i bakgrunden. Jag har arbetat som grafiker och gatumusikant, jag har varit lärling på Rosenlöfs tryckerimuseum i Kungsgården, spelat i band och tävlat i poesi. En period målade jag tavlor och byggde skrotkonst och jag har provat att fota och film. Men sällan har jag fastnat som jag gjorde för träslöjden. Relationen till naturen och lugnet i att arbeta med kniv eller skölp. Den stora outforskade världen av uttryck och tankar som jag vill arbeta med men som inte synts mycket inom slöjden ger mig ett utrymme där jag trivs oerhört bra.

En av två i Sverige med gesällbrev

De senaste två åren har jag studerat trä- och smides-utbildningen på Västerbergs Folkhögskola. På utbildningen har jag fått ett fint utrymme att utforska allt detta och gått mer på djupet i det tekniska. Det var också där jag i våras gjorde mitt gesällprov i träslöjdaryrket. Sista året på Västerbergs studerade jag utan studielån med fokus på gesällprovet. Eftersom det innebär en del kostnader sökte jag Region Gävleborgs kulturstipendium som jag hade den stora lyckan att få. Stipendiet betalade för material, verktyg och övriga omkostnader som innebär att jag kunde ro gesällprovet i land. I början av november fick jag åka till stadshuset i Stockholm och ta emot mitt godkända gesällbrev och min licens som yrkesslöjdare. Nu är jag en av två i Sverige med gesällbrev inom detta och det gör mig oerhört stolt.

Tillverkning av veganskt läder

I allt mitt skapande har politiska och sociala frågor stått som grund. Den senaste tiden har det i synnerhet handlat om feministiskt motiverade möbler och att försöka tillverka veganskt läder ifrån fnösketickor, något som gjordes under 1600-1700 talet men som senare glömts bort.

Höja slöjdens status i slit- och slängsamhället

Just nu arbetar jag på Wetterlings yxfabrik som skaftare och slipare. Jag med flera ligger i startgroparna för att starta en förening som syftar till att höja slöjdens utrymme och status i allas vårt slit- och slängsamhälle. Tillsammans med min partner, Kristion Sundberg, bygger jag på en verkstad och ateljé i Sigurd, Sigge, Wikströms otroliga hus utanför Storvik. Sigge var konstnär, teckningslärare, målare och amatörarkitekt och byggde om en gammal gård utanför Storvik. Cirkeln sluts.

Mer information och ansökan:
Kulturstipendium, världsarvsstipendium/residens och kulturpris