EXIT Filmfestival jubilerar och byter skepnad

Den 13 september är datumet att komma ihåg för alla filmare och filmälskare i Gävleborg. Det är nämligen dagen för den årligt återkommande filmfestivalen EXIT, en festival som arrangeras för hela 25:e gången. Genom det kvarts sekel som festivalen funnits har platsen varierat från starten då den skiftade mellan Folkets hus i Gävle och Sandviken, vidare till Spegeln, Gamla katolska kyrkan för att de senaste åren hittat ett hem vid Gasklockorna i Gävle. Nytt för i år är dock både arrangör och utförande.

Årets festival kommer även den att husera i stora retorten på Gasklockeområdet, men den rådande osäkerheten kring Corona gör att den i år blir en blandning mellan onlinefestival och live på plats.

- Tanken är att vi lägger ut filmerna och annat material på nätet under dagen för festivalen så att folk kan se dem online. Sedan livesänder vi en prisgala från Stora Retorten där deltagande filmare finns på plats för att nätverka och ta emot utmärkelser, säger Henrik Harrysson, filmkonsulent på Region Gävleborg.

Genom att dela upp festival och publik kan festivalen vara säker i smittspridningssynpunkt och hålla sig till folkhälsomyndighetens riktlinjer. Men prisutdelning, tacktal och inslag som publikens pris kommer att fungera nästa som vanligt. Det kommer att sändas på nätet.

- Det bli max 50 personer på plats i lokalen så att alla kommer att kunna hålla önskvärt avstånd till varandra – men alla andra kommer att kunna se prisgalan live från sin dator eller telefon, berättar Henrik.

Nytt för i år är också att EXIT Filmfestival för första gången arrangeras av Studiefrämjandet Gävleborg i samarbete med och på uppdrag av Region Gävleborg. Studiefrämjandet har de senaste åren gjort en stor satsning på sin filmverksamhet, Filmresurs Gävleborg, där de bland annat erbjuder mötesplatser, teknik och utveckling för filmare på olika platser i länet.

- Vi tycker att det känns både roligt och spännande att få möjligheten att arrangera årets upplaga av Exit Filmfestival! 2020 är som bekant ett speciellt år när det kommer till att arrangera kulturevenemang, men vi försöker se det som en utmaning att tänka i lite nya banor och utveckla konceptet i linje med rådande riktlinjer och med hjälp av tillgänglig teknik, säger Robin Larsson, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet.

- Det känns roligt att fördjupa samarbetet med Studiefrämjandet. De har varit medarrangörer tidigare och deras verksamhet passar perfekt med den här typen av arrangemang. De har både kunnandet, engagemanget och inte minst kontakten med filmarna, säger Henrik Harrysson.

EXIT Filmfestival är festivalen för alla filmare i eller från Gävleborg. Det är en plats för att visa upp regionala kortfilmer och för att tävla om att representera länet på Novemberfestivalen, som också är känt som SM i ung kortfilm. De tävlande klasserna är mellanvikt för de mellan 16 och 19 år samt tungvikt för de mellan 20 och 26 år. Det finns också en öppen klass för visning av alla övriga filmer från länet.

Deadline för att anmäla din film är 31 augusti. Läs mer och skicka in på www.exitfilmfestival.se. Där kan du också läsa mer om 24-timmarstävlingen Noomaraton.