Foto: Filmaffischen till "En kvinnas martyrium".

En kvinnas martyrium – stumfilmskonsert

Den 23 februari kommer kompositören och musikern Matti Bye till Sandviken och spelar nyskriven musik till Carl Theodor Dreyers film om Jeanne D’Arcs sista dagar. Samtidigt får publiken se filmen En kvinnas martyrium, ett mästerverk inom stumfilmen.

Själen besegrar livet i en av Carl Theodor Dreyers mest kraftfulla klassiker. Filmen följer Jeanne D’Arcs sista dagar och är baserad på verkliga protokoll från rättegången. Det är en skoningslös påminnelse om kyrkans förtryck och en filmisk triumf. Inte minst tack vare Rudolph Mates kontrastrika närbilder av Maria Falconettis uttrycksfulla ansikte.

- Den här konserten blir ett lite annorlunda inslag, publiken får en filmupplevelse utöver det vanliga, Det finns de som hävdar att En kvinnas martyrium är en av världens bästa filmer. Samtidigt som filmen rullar får publiken lyssna till livemusik, säger Neta Norén, producent Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

En av de främsta stumfilmsmusikerna i Sverige

Carl Theodor Dreyer (1889 - 1968) tillhör, trots en relativt blygsam produktion, filmhistoriens främsta regissörer och hans inflytande kan spåras hos storheter som Hitchcock, Bergman, Bresson, Tarkovskij, Resnais och landsmannen von Trier för att nämna några. Dreyer debuterade 1919 med Presidenten, men det stora internationella genombrottet kom 1928 med En kvinnas martyrium. Filmen visas med svensk text och speltiden är 110 minuter. Lena Ostermann, filmkonsulent vid Kultur Gävleborg, Region Gävleborg kommer att ge en introduktion till filmen innan visning.

Kompositören och musikern Matti Bye spelar nyskriven musik till filmen. Matti Bye är flerfaldig belönad för filmmusik och att anses vara en av de främsta stumfilmsmusikerna i Sverige.

I Kammarserien presenterar arrangörer i länet och Region Gävleborg kammarmusikkonserter. Skickliga musiker med hela världen som arbetsplats gör nedslag i länet och bjuder på allt från blåsinstrument och piano till violin, sång och slagverk.

Konsert:

Lördag 23 februari 16.00, Musikverket, Kulturcentrum, Sandviken