Program 2019

09.15-09.45 Incheckning med frukostpaket

Näringslivschef Kjell Johansson Hofors kommun hälsar välkommen till den nya satsningen Växthuset
Plats: Det nyingvigda Växthuset 
Växthuset ligger i Hagaparken, Hofors
(Hagaparken till höger om E16 när en kommer in till Hofors från Gävlehållet)

 

10.00-10.15 Välkommen

Musik med ungdomar från Entré Ungdom.Region Gävleborgs Kultur- och kompetensnämndsordförande Magnus Svensson (C) och Barn- och utbildningsnämndens ordförande i Hofors Daniel Johansson (S) hälsar välkommen.
Lokal: Foajén, Folkets Hus

 

10.15-11.00 Stärkta rättigheter och fler skyldigheter

Från den 1 januari 2019 reviderades Lagen (2009:724) om nationella minoriteter och minoritetsspråk (minoritetslagen) så att rättigheter och skyldigheter för de nationella minoriteterna stärktes ytterligare. Kommunerna blev då t.ex. skyldiga att anta mål och riktlinjer för sitt minoritetspolitiska arbete. Lennart Rohdin var regeringens utredare i frågan och kommer till kulturtinget för att berätta.
Lokal: Biosalongen, Folkets Hus

 

11.00-11.45 Finnjävlar - om stolthet, skam och kampen för självkänsla bland sverigefinnar

Kristian Borg (f. 1975) är journalist och förläggare. Hans föräldrar träffades på Finlandsfärjan och arbetade inom bland annat städ- och restaurangbranschen. Han kommer till kulturtinget för att prata om hur det är att vara sverigefinne utifrån sitt arbete med boken Finnjävlar (2016) och Finnjävlarpodden som han producerat för Sveriges Radio. Han har även skrivit i ETC, Fria Tidningarna och varit redaktör för flertalet böcker.
Lokal: Biosalongen, Folkets Hus

 

11.45-13.00 Mässa i Folkets Hus och Lunch i Restaurang Oden

I Folkets Hus kommer det finnas informationsbord och plats för bokbord och anslagstavla för information och inbjudningar till olika aktiviteter med tema Nationella minoriteter och minoritetsspråk. Här kommer vi även visa vandringsutställningen Hitförda av krigets stormar - Finska krigsbarn i Gävleborg  som Arkiv Gävleborg och Länsmuseet Gävleborg har producerat och information om vandringsutställningen Idag är jag rom, som Länsmuseet Gävleborg producerat. Här finns det även möjlighet att se vad finska föreningen och Hofors hembydsförening driver för verksamhet.

Varmt välkommen att ta med informationsmaterial om ditt kulturprojekt med anknytning till de nationella minoriteterna!

 

13.00-13.45 Valbara seminarier 1-4, pass 1 - Se nedan

 

14.00-14.45 Valbara seminarier 1-4, pass 2 - Se nedan

 

14.45–15.15 Fika i Restaurang Oden

 

15.15-15.45 Kultur för, med och av de nationella minoriteterna 

Panelsamtal i Folkets Hus stora sal med Abedin Denaj (samordnare romsk inkludering, Gävle kommun), Jenny Hammar (samordnare Finskt Förvaltningsområde Hofors kommun), Voitto Visuri (avgående ordförande i Sverigefinska riksförbundet) och kulturstrateg Frédéric Thiabaud, Kultur Gävleborg, som sitter i både det regionala och det nationella nätverket för kultur- och minoritetsfrågor.
Lokal: Biosalongen, Folkets Hus

 

15.45-16.15 Musikföreställning med Pekka Takula och Juha Syri från Hofors som spelar finsk och romsk musik, samt visning av finska och samiska folkdräkter i Finska föreningen i Hofors ägo

Lokal: Biosalongen, Folkets Hus

 

16.15-16.20 Avslut

Avslut och framåtblickande till nästa kulturting med chefer/politiker från Hudiksvall kommun.
Lokal: Biosalongen, Folkets Hus


Valbara seminarier

1. Sagan om den eldröda blomman: Från litteratur via film till musik genom 100 år      
För exakt 100 år sedan premiärvisades stumfilmen Sången om den eldröda blomman i regi av Mauritz Stiller. Filmen är baserad på den finska romanen med samma titel och är en av de första svenska stumfilmerna med specialskriven orkestermusik. Kompositionen av den finske tonsättaren Armas Järnefeldt fick i år en nyinspelning med Gävle Symfoniorkester.

Vi får möjlighet att se och lyssna till ett utdrag ur filmen. Verksamhetsutvecklare för film Lena Ostermann samtalar med Malin Nygren, som är ansvarig för nationella minoriteter inom Svenska Filminstitutet och en representant från Gävle Symfoniorkester om filmen, musiken och deras betydelse idag.
Moderator: Lena Ostermann, verksamhetsutvecklare film, Kultur Gävleborg
Lokal: Biosalongen, Folkets hus

 

2. Att aktualisera de nationella minoriteternas kulturarv
Maria Björck, som leder Ohtsedidh-projektet vid Länsmuseet Gävleborgs berättar om museets arbete med samisk kultur och historia i Gävleborgs län och Elin Thomasson, ansvarig för romska frågor vid Hälsinglands museums berättar om deras arbete med Rosa Taikon, en av Sveriges främsta silversmedskonstnärer med ett unikt uttryck som förenade romsk tradition med en djärv modernism.
Moderator: Anna-Karin Ferm, verksamhetsutvecklare världsarv och kultur, Kultur Gävleborg
Lokal: Entré Ungdom, Folkets hus

 

3. Arkiven, minnena och de konstnärliga tolkningarna
Arkiv Gävleborg samtalar om möjligheterna i arkivsamlingarna och specifikt om arbetet med vandringsutställningen Finska krigsbarn tillsammans med två projekt som berör sverigefinnarnas historia: Skottes Musikteater om fortfarande högaktuella Kainos sång och verksamhetsutvecklaren för konst Erik Anderman om det kommande projektet Falnande språk – ur Finnskogen.
Moderator: Elenor Noble, kulturstrateg, Kultur Gävleborg
Lokal: Freja (en trappa upp), Folkets hus

 

4. De nationella minoriteternas språk, mellan förlust och kreativitet  
Ett samtal mellan verksamhetsutvecklare för bibliotek Tinne Wennerholm (Kultur Gävleborg)om det finska språkpaketet, Majvor Mäki Sjöberg en tornedalsk författare från Gävleborg och Elisabeth Rundqvist, Kungliga biblioteket (redaktör för rapporten om minoriteternas språk, utkast till ny nationell biblioteksstrategi).
Moderator: Karin Forsgren Anderung, verksamhetsutvecklare litteratur, Kultur Gävleborg.
Lokal: Vanadis (en trappa ned), Folkets hus

 


Nyfiken på att veta mer?

Fullständig information, medverkanden, karta och mycket mer kommer du har få i slutet av augusti.

Mer information om nationella minoriteter och minoritetsspråk