Kulturting 2016

Årets Kulturting på Slottegymnasiet i Ljusdal lämnade ingen oberörd. I år erbjöd tinget något för alla – både kulturnördar och sportnördar.

– Jag är oerhört nöjd med dagen och programmet i sin helhet. Om jag ska lyfta något, så är det Karin Wahléns berättelse om hur hon använder kulturen för att stärka fotbollsspelarna i Östersunds Fotbollsklubb och den framgångssaga det har blivit, framhåller en nöjd Anna Lindqvist, kulturstrateg och arrangör av Kulturtinget.

Christina Busck ledde en kulturpolitisk debatt, som kretsade kring vad våra politiker ska fatta beslut om och inte och vilken betydelse en storregion kan få för kulturen och politikernas inflytande. I debatten deltog Alf Norberg (V), Anders Jansson (M), Yvonne Oscarsson (V), Anders Norén (Sveriges konstföreningar Gävleborg) och Ann-Margret Knapp (S).

Eftermiddagen startade med en gemensam workshop på temat " Så gör vi varann bra!" där olika exempel på kultur och integration diskuterades. Under de två seminariepassen som följde, fick deltagarna bland annat chansen att lära sig mer om Makerspace, prova Virtual Reality, rollspela kring barnkonventionen och samtala om miljö- och klimatfrågan tillsammans med Folkteatern.

Folkungar tog slutligen med alla på en musikalisk resa från första tonen till att spela in en gemensam låt - allt inom loppet av en timme.

– Jag hoppas att deltagarna kände sig inspirerande, lite omskakade och glatt överraskade när vi rundade av för dagen. Nu tar vi sikte mot Kulturtinget 2017 i Gävle - hoppas vi ses, avslutar Anna Lindqvist, kulturstrateg inom Region Gävleborg.