Välkommen till Ögonsjukvården i Gävleborg

Vi bedriver verksamhet huvudsakligen i Gävle och Hudiksvall, men har dessutom en mindre mottagning i Bollnäs. ST-utbildningen bedrivs bara i Gävle och Hudiksvall med för närvarande vardera 6 tjänster (3 + 3). Utöver utbildningstjänster har vi idag 14 färdiga ögonläkare (7 + 7) inom kliniken i länet.

Vi bedriver en bred verksamhet som omfattar vanliga förekommande och stora sjukdomsgrupper inom ögonområdet såsom till exempel:

  • barnögonsjukvård
  • grön (glaukom) starr
  • grå (katarakt) starr 
  • medicinsk retina omfattande framför allt diabetes och andra kärlsjukdomar, samt sjukdomar i gula fläcken
  • jourverksamhet, omfattande bland annat trauma, infektioner och inflammatoriska sjukdomar. Utanför kontorstid har vi en länsgemensam jour

Ögonsjukvård är en teknisk specialitet, med många instrument och maskiner. Våra mottagningar är mycket modernt välutrustade.

När det gäller den högspecialiserade vården samt sidoutbildningen av våra ST-läkare har vi ett väl utvecklat samarbete med universitetssjukhusen i Uppsala och Örebro.

Både Gävle och Hudiksvalls sjukhus är stora nog för att ge en bredd i utbildningen samtidigt som man har kvar det mindre sjukhusets fördelar med möjligheten att lära känna kollegor samt ha ett välfungerande kliniköverskridande samarbete. Båda enheterna har egna operationsavdelningar.

Kontaktperson

Sandra Andersson, sandra.e.andersson@regiongavleborg.se,verksamhetschef.