Cecilia gör en annorlunda PTP

Efter Umeå-tjejen Cecilia Östergrens utbildning var det dags för ett års PTP-utbildning.

- Hudiksvalls sjukhus erbjöd en bra tjänst som jag tog, säger Cecilia, som studerat till psykolog i Uppsala.

Cecilias tjänst skiljer sig en del från den vanliga PTP-tjänstgöringen.

- Jag jobbar inte inom psykiatrin utan inom barn-och ungdomssjukvården. Jag träffar barn med somatiska sjukdomar, som diabetes, epilepsi, astma och långvarig smärta, säger Cecilia.

Det finns bara två sådana tjänster inom barnsjukvården i regionen, den andra finns i Gävle.

- Det är väldigt spännande förstås. Jag är den första som har fått en sån här tjänst i Hudiksvall, och det handlar mycket om att skapa en verksamhet, eftersom det inte finns innan. Men den psykolog som sitter i Gävle har byggt upp mycket, så jag fortsätter bygga på det, säger Cecilia.

Det hon gillar mest med arbetsuppgifterna är att ta reda på vilket sätt hon kan hjälpa patienterna. Hennes roll som psykolog är inte enbart behandlande utan också utredande.

- Jag arbetar efter ett helhetstänk där jag ser till hela människan. Ett barn med diabetes har inte bara ett blodsocker att ta hänsyn till, utan måste anpassa hela livet efter sjukdomen. Kanske vågar man inte följa med på ett skolläger på grund av sin sjukdom exempelvis, eller är traumatiserad eller rädd på andra vis. Sjukdomen ska inte begränsa livet mer för dessa barn, och det är där jag kommer in. Jag träffar också barn som är mycket för tidigt födda där det kan uppstå problem under uppväxten, och reder ut vilka behov som finns och som kommer att finnas, säger Cecilia.

Hon började sin PTP i september och trivs bra, planen är att fortsätta inom barn- och ungdomssjukvården. En av hennes arbetsuppgifter är att utbilda medarbetarna i att upptäcka psykisk ohälsa hos patienterna.

Cecilia anser att Region Gävleborg har gett henne många möjligheter.

- Jag har fått chansen att gå kurser och utbildningar som jag hör att kompisar i exempelvis Uppsala inte fått delta på. Och jag känner mig verkligen uppskattad av chefer och kollegor här, säger Cecilia.

I oktober är hon klar med sin PTP.

- Det är jättebra här, kanske fortsätter jag här efter att PTP:n är slut, säger Cecilia.