”Vi skänker livskvalitet”

Hjälpmedel SAM arbetar med hjälpmedel för personer som har olika funktionshinder. Det kan handla om rörelsehinder, nedsatt syn och försämrad hörsel, men också om kommunikations- och kognitionshinder.

Sedan 2006 drivs en hjälpmedelsbutik i Bollnäs.

– En vanlig uppfattning om oss är att vi bara har hjälpmedel för äldre. Det har vi, men vi har produkter för alla, oavsett ålder, intressen och livssituation, säger Siv Wengelin Jonsson, butiksförsäljare i Bollnäs.

Hjälpmedel SAM:s huvudsakliga verksamhet finns i Gävle, med lokala enheter i Bollnäs, Söderhamn och Hudiksvall. Vidare driver Hjälpmedel SAM, förutom butiken för hjälpmedel i Bollnäs, ytterligare en butik i Gävle.

Praktiska och roliga produkter

I butikerna finns en uppsjö av både praktiska och roliga produkter som underlättar vardagen, till exempel träningshjälpmedel, hushållshjälpmedel, vetevärmare, hygienprodukter och mycket annat.

– Faktum är att många varor också blir uppskattade presenter, inte minst nyttoprylar för hushållet, förklarar Siv Wengelin Jonsson. För inte så länge sedan träffade jag till exempel en kvinna som tittade ner i en av våra korgar här i butiken. Hon hade hittat en praktisk avskärare för plastfolie. ”Jag tar alla som är kvar”, sa hon, och berättade att hon brukade ge bort små saker från oss till vänner och bekanta när hon kom på besök – jättekul, tycker jag!

Ett sortiment för alla

Hjälpmedel är i en del fall kostnadsfritt och bekostas av Region Gävleborg, din kommun eller privata vårdgivare. I Hjälpmedel SAM:s butiker i Gävle och Bollnäs finns ett stort sortiment av både hjälpmedel och produkter som är till hjälp för alla, inte bara för personer med funktionshinder. För dessa står du själv för kostnaden.

– 2003 kom ett politiskt beslut som kallas egenansvar, berättar Siv. Det kom egentligen till som en besparingsåtgärd, och innebär i praktiken att du inte kan låna hjälpmedel på samma sätt som tidigare. Är du under vård och behandling, som det heter, kan du i vissa fall få låna hjälpmedel under den tiden, exempelvis efter en olycka då du fått en fraktur. Gäller det däremot en planerad operation, till exempel en höftledsoperation, måste du själv alltid bekosta kryckor, strumppådragare och så vidare och det finns hos oss.

Förutom många äldre, vilka är det som använder era produkter?
– Jag skulle säga att vi har hela åldersspannet, allt från 1-åringar till 100-åringar. För de minsta har vi exempelvis de som just ska lära sig att äta från en tallrik. Vi har en variant av tallrik som är triangelformad vilket gör att barnet alltid når ett hörn när de lär sig att ”skyffla” maten med skeden, superfiffigt!

– När det gäller de äldre barnen, och många ungdomar, märker vi att de håller på med många olika aktiviteter och sporter. Då behövs ibland skydd av olika slag, till exempel för knän och fotleder. Det kan vara värmande skydd, men också för stabilitet.

– Och för många yrkesverksamma, inte minst hantverkare som kanske har problem med en armbåge eller en handled, är olika typer av skydd givetvis intressanta. Men jag skulle också vilja betona vikten av förebyggande träning, särskilt då om du har ett mer stillasittande jobb. Då rekommenderar jag olika typer av träningsbollar, dragapparater, balansplattor och så vidare.

Varför är Hjälpmedel SAM-butiken så viktig, tycker du?
– Jag skulle vilja säga att vi hjälper många människor till en högre livskvalitet. Vi har produkter som verkligen gör skillnad.

Hur då?
– Många säger till mig att de inte behöver be andra om hjälp hela tiden. De kan röra sig mer fritt hemma, det blir enklare att öppna en burk eller att skära en bit plastfolie. Ofta är det små saker som du och jag tar för givet, men som för många andra gör vardagslivet betydligt enklare. I en förlängning kan våra hjälpmedel faktiskt också bidra till att du kan bo kvar hemma längre i stället för att kanske behöva bo på ett servicehem fast du kanske inte vill det.

Kan du ge något exempel på hjälpmedel i det sammanhanget?
– Ja, vi har exempelvis produkter som motverkar trycksår och som man kan använda i förebyggende syfte, innan såren uppstår. Då slipper kanske en distriktssköterska göra hembesök för att lägga om såren varje dag. Förutom att spara pengar åt samhället så undviks onödigt lidande.

Tystnadsplikt råder

Det krävs ingen remiss för att få handla i Hjälpmedelsbutikerna. Dessutom omfattas både butiken i Bollnäs och i Gävle av tystnadsplikt. Det ger en trygghet för kunderna, menar Siv:

– Vi är egentligen som en helt vanlig butik, men vi har en skyldighet att inte föra någon information om kunden vidare. Det är väldigt viktigt att lyfta fram tycker jag. Somliga kanske drar sig för att besöka oss för att man känner obehag om man exempelvis har ett funktionshinder eller är svårt sjuk. Men då ska alla veta att hos oss kan du känna dig helt trygg och vi försöker att möta alla med både värme och medmänsklighet.


5 favoriter

Bra vid knäsmärta
Bandet kan spännas när du motionerar eller släppas på i vila. Har du en svullnad kring knäet som avtar kan du successivt spänna lite i taget. Knäskyddet passar vid knäsmärta orsakad av inflammation, till exempel knäartros.

Knäskydd Back on Track med spänne

Bidrar till god rörlighet
Nyponpulver är ett naturpreparat som används för att öka rörligheten i lederna. Ekologiskt, rikt på vitaminer, mineraler och spårämnen som kroppen behöver för hälsa och välbefinnande.

Nyponpulver ekologisk

Skön dämpning till platta skor
Mjuk ¾-sula i stötdämpande material för året runt-bruk. Hålfotsinlägget minskar påfrestningar i fot, knä, höft och rygg. Uppbyggd hålfot och skålad häl ger stöd och stabiliserar foten. Ökar komforten i alla typer av skor utan att ge mindre plats för tårna.

Hålfotsinlägg

Förebygger svullna ben
Stödstrumpa i Stay up-modell med silikonband. Förebyggande mot trötta och svullna ben. Tå- och hälförstärkning. Finns i färgerna beige och svart.

Stay-Up stödstrumpa

Smidig burköppnare
Öppnaren Popper är en behändig öppnare för burkar med metallring. Lättanvänd med bra hävstångseffekt.

Öppnare Popper