-
- Världsarvet Hälsingegårdar ger spännande samarbeten i skolan
Kunskap om världsarven är och ska vara en prioriterad fråga. Därför bör alla elever i länet någon gång under sin skolgång på ett eller annat sätt komma i kontakt med världsarv och Hälsingegårdar. Lisen Alsing arbetar som bildlärare på Kilafors skola. Hon har sett möjligheterna med världsarvet och hennes engagemang leder nu till spännande samarbeten över ämnesgränserna.
Världsarvet Hälsingegårdar, som skrevs in på Unescos världsarvslista 2012, är en källa till inspiration och fördjupad kunskap, men också ett stort område där såväl logistik, resurser som tid kan leda till begränsningar. Det har dock inte stoppat Lisen Alsing.
- Vi har ett roligt och utmanande arbete framför oss, berättar Lisen som menar att hållbar utveckling också är en viktig aspekt när Världsarvet Hälsingegårdar på sikt kan implementeras i ämnen som idrott, SO och matematik.
Det började för några år sedan då Lisen planerade ett arbetsområde kring hälsingegårdar. Hon hade själv inspirerats av gårdarna och tänkt att det borde vara en stor inspirationskälla för eleverna.
- Jag åkte runt i Hälsingland en sommar och fotograferade gårdar, föremål, målningar och snickerier. Under hösten berättade jag för mina elever i nian om Hälsinglands gårdar och visade bilderna jag tagit under sommaren, fortsätter Lisen
Att det blev just årskurs nio beror på att niorna har ett ganska fritt arbetsområde, men området behöver alltid ett tema. Temat fick bli Hälsingland. Det blev ett riktigt roligt temaarbete.
- Det blev kepsar med formgivning från en tapet. En dörr med inspiration från gårdarnas mönster och en bandytröja till Bollnäs bandylag i lagets färger men med mönster inspirerat från en gård. Det gav mig mersmak. Så fina arbeten eleverna gjorde!
I skolans värld behövs ständig utveckling och för att komma vidare började slöjdlärarna och Lisen att samarbeta. I såväl bild som slöjd ska eleverna nå kunskap om arkitektur. Lisen menar att de som lever och bor i Hälsingland, och har världsarvet bakom knuten, borde självklart börja här.
- Vi tänkte att niorna skulle få ett uppdrag innan de lämnade Kilafors skola. Uppgiften var att tillverka ett föremål som skulle stanna kvar på vår skola; ett föremål som vi behövde på skolan. På så sätt fick vi med återbruk i uppgiften. Eleverna fick inventera behovet.
Eleverna fick göra studiebesök och skolan bjöd in konstnären Olof Erik Wiklund som inspirerade dem. Arbetet resulterade i dekorerade soffor, en dekorerad dörrskiva och en farstukvist till ett annat klassrum. Här fanns en oändlig källa till kreativitet. De mönster som finns på tapeter, lister och målningar gav inspiration samt snickerier, små detaljer, textilier och färger. Och så de stora frågorna - livet på en hälsingegård, hur människorna tog tillvara på mat, textilier, trä, djuren och naturligtvis, själva livsstilen.
- Vi har även tankar på att utveckla arbetsområdet till samhällskunskap, hem- och konsumentkunskap, svenska, naturämnen, matematik och språk. Även musik och idrott kan ingå i olika delar. Och en viktig aspekt är även här att arbeta med hållbar utveckling i de olika ämnena.
- Men, fortsätter Lisen, det kan vara ett stort steg för lärare på högstadiet att samarbeta med många ämnen. Vi har många kunskapskrav och det kräver god planering. För oss som kommit igång och provat oss fram känns det nu att det går lättare.
Och visst kan man se en utveckling hos de elever som deltagit i undervisningen. De har fått fördjupade kunskaper om världsarvet, de har upptäckt hälsingegårdarna på ett nytt sätt och fått förståelse för handen och tankens kraft i historien. Frågorna har varit många. Vad är ett världsarv? Hur kan Hälsingegårdarna vara så värdefulla och kan man verkligen bo så här? Reaktionerna från andra lärare har bara varit positiva
- Vi har fått så många idéer, tankar och vill gärna utveckla det här arbetet, så vi har ett roligt och utmanande arbete framför oss, avslutar Lisen som menar att andra lärare behöver uppmuntras till att använda världsarvet i undervisningen.
- Möjlighet till fler studiebesök i länet så eleverna få upptäcka mer är en önskan. Tänk om alla elever i länet kunde få gratis resor under skoltid så de får besöka Världsarvet Hälsingegårdar.
av, Mélanie Platzgummer