Dags att söka Världsarvsstipendium 2020
Region Gävleborg delade 2019 för första gången ut ett residensstipendium kopplat till Världsarvet Hälsingegårdar. Stipendiet kommer från nu att delas ut årligen.
Världsarvsstipendiet är internationellt i syfte att utifrån Världsarvet Hälsingegårdar vidga kontexten i form av konstnärlig utövning, forskning, förkovran eller kompetenshöjande utbyte.
Världsarvsstipendiet riktar sig till professionella kulturskapare, forskare och andra som arbetar med, eller har annan koppling, till världsarv och verkar för att sprida tanken kring världsarven som bland annat handlar om samarbete över statsgränserna; ”To co-operate in the spirit of solidarity in support of World Heritage conservation.”
Världsarvsstipendiet består av en summa pengar (5000 euro) och residenset av att stipendiaten under en månad får bo på ngn av de sju världsarvsgårdarna. Dessutom ingår resa till och från Hälsingland samt en bil att disponera under perioden. Naturligtvis även besök på de sju av Unesco utsedda världsarvsgårdarna.
Ansökningsperioden för 2020 är 2 december 2019 – 2 februari 2020.
Därefter vidtar ett juryarbete.
Ansökan görs för svenska medborgare via Kulturdatabasen.
För sökanden utanför Sverige sker ansökan via Världsarvet Hälsingegårdar
Till 2019 års stipendiat utsågs den norska konstnärinnan Åse Liv Hauan. Åse Liv verkade på sensommaren under en månad i Hälsingland. Hon valde att dela upp sitt residens på världsarvsgårdarna Kristofers och Erik Anders. Åse Liv har valt att samarbeta med en konstnär från Vegaöarna och på så sätt knyta ihop två världsarv fysiskt genom att arbeta med lin och tång i ett kommande verk.
Motivering - Åse Liv Hauan
Med ett utforskande konstnärskap, såväl visuellt som taktilt, önskar vi konstnären Åse Liv Hauan en kreativ vistelse på Världsarvet Hälsingegårdar för att där genomföra ett konstnärligt arbete där hon enligt ansökan rekonstruerar denna kontext och skapar nya verk i olika material.Åse Liv Hauan arbetar ofta platsspecifikt i sitt konstnärskap, i en intressant skala och tydlighet, och med en stor förståelse för världsarvets grunder och intentioner. Genom Åse Livs Hauans koppling till världsarvet Vegaöarna ser vi ett självklart brobyggande mellan de båda nordiska världsarven Decorated Farmhouses of Hälsingland och the Vega Archipelago World Heritage Area