Christina Vestling Granqvist, Henrik Björk och Anke Schmidt.

Trygghet dygnet runt i Los

Sedan oktober 2015 finns en bedömningsbil dygnet runt i Losområdet i nordvästra Hälsingland. Det är ett projekt på två år i samarbete mellan ambulanssjukvården, primärvården och Ljusdals kommun.

- Tidigare fanns ambulansen här i Los på dagtid och den utgick från Ljusdal. Nu är vi här sju dagar i veckan, dygnet runt, vilket skapar trygghet. Jag ser det som en unik samverkan mellan primärvård, kommun och ambulans, säger Henrik Björk, sjuksköterska ambulanssjukvården Ljusdal/Delsbo.

Ju närmre Los vi kommer, desto vintrigare och slingrigare vägar. Väl framme möts vi av nybryggt kaffe och två välkomnande sjuksköterskor. Anke och Christina delar rum på Furugården i Los och det märks att de trivs ihop. Furugården är ett äldreboende, växelboende och även hälsocentral. Snart ansluter också Henrik, som ansvarar för bedömningsbilen just det här dygnet och vi får en stund med kaffe och prat.

- Jag tycker det funkar jättebra, det är bra samarbete och så är det jättebra personal som jobbar på bedömningsbilen, säger Christina Vestling Granqvist, sjuksköterska Los hälsocentral och Ljusdals kommun.

- Vi jobbar mer ihop nu och för våra kunder som bor här på Furugården är det en större trygghet. De vet att det finns en sjuksköterska här dygnet runt. Tidigare fanns det en joursjuksköterska i Ljusdal, men det kunde ta upp till två timmar innan hon var här, säger Anke Schmidt, sjuksköterska Ljusdals kommun.

Effektiv första behandling

Bedömningsbilen är utrustad på samma sätt som en ambulans, men utan bår. Det innebär att sjuksköterskan i bilen antingen kan ge behandling på plats eller snabbt göra de första akuta insatserna samtidigt som ambulans eller helikopter larmas. Eftersom utryckningstiderna minskar ökar möjligheten att snabbt ge en effektiv första behandling. Ambulanssjuksköterskan utgår från primärvården och arbetar mellan uppdragen med uppgifter inom primärvården eller kommunen.

- Vi löser mycket här uppe så att patienterna inte behöver åka till sjukhus och eftersom vi är här ett helt dygn kan vi oftast åka tillbaka och titta till patienten igen, berättar Henrik.

Blandade reaktioner

Det var blandade reaktioner bland medarbetarna på ambulansen när de fick höra talas om bedömningsbilen första gången.

- De flesta trodde nog på själva konceptet, men det fanns de som var skeptiska, som trodde att det här var ett första steg mot att avyttra resurser helt i den här delen av kommunen. Men nu tror jag att det mesta har lagt sig, säger Henrik. I den utvärdering som håller på att sammanställas har det kommit fram positiva erfarenheter från såväl medarbetare, patienter och befolkning. Beslut om fortsättning kommer under våren.

- Befolkningen var också väldigt skeptisk till en början. Om du frågar dem idag så tycker de att det är bättre. Och om du frågar mig som har bott här i Los i hela mitt liv så kan jag säga att det här är det bästa som har hänt byn. Om man ska göra det bästa för patienten ska man ju jobba tillsammans, avslutar Christina.