Oumbärliga doldisar får verksamheten att gå runt

De kallas oumbärliga doldisar av dem de finns till för. Själva för de en tämligen anonym tillvaro. Välkommen att följa med transportör Göran Olsson när vi gör ett nedslag bland alla de servicefunktioner som får Region Gävleborg att snurra.

Utan servicefunktionerna står övriga verksamheter sig slätt, konstaterade en korridorgranne till FM-support. Det är där det här reportaget tar avstamp. Medarbetartipset den här gången kommer alltså från en kollega bredvid.

Mötet med människor

Det är torsdag morgon, platsen är Hudiksvalls sjukhus. Telefonen går varm. ”Häng med!” säger transportör Göran Olsson och nu går det undan. En patient ska transporteras från undersökning på fyslab till sin hemavdelning. Göran och mannen surrar lite med varandra. Det är tydligt att de har träffats här på sjukhuset förut. Göran frågar hur det har gått och om läget. När transporten är avklarad tar han mannen i hand och säger ”ha det bra nu”. Det är i mötet med människor tjusningen med jobbet sitter, tycker Göran.

– Jag slänger gärna lite käft med patienten jag hämtar eller kollegan jag träffar. Det förgyller dagen för oss båda två, säger Göran.

Men det behöver göras på ett respektfullt sätt.

– Jag utför en servicehandling, och det är inte jag som är huvudpersonen. När det är patienter jag kör är det viktigt att transporten är behaglig och säker. Det handlar också mycket om bemötande och att bygga relationer. Det är klart att det kan vara jobbigt ibland, men ibland händer det fina grejer också i de mest tragiska stunder. 

Utmaningar

Ingen dag är den andra lik. Utöver att transportera patienter består jobbet av att ställa tillbaka rullstolar som har varit på vift, hämta och lämna läkemedel mellan verksamheter, leta rätt på försvunna syrgastuber, fixa och dona i största allmänhet. Anropen kommer via telefon och ibland hopar sig uppdragen. Då handlar det om att prioritera, och bara beta av uppgift efter uppgift. Göran ser det som utmaningar och gillar att fixa och trixa, som han uttrycker det. Motionen kommer på köpet. En genomsnittsdag blir det omkring 10000 steg i jobbet.  Rekordet är ungefär 25000. Grovt räknat motsvarar det två och en halv mil.

– En sak är då säker. Jag behöver då inte gå på Friskis och svettis, jag! skrattar Göran.

 

Artikeln har tidigare varit publicerad i Region Gävleborgs medarbetartidning Tillsammans.