Broderi I, distans

Broderi

Kurslängd: 1 år
Studietakt: 50%

Den här kursen ger dig möjlighet att bygga upp en personlig kunskapsbank om stygn och broderi.

Du får ett historiskt perspektiv på olika broderier och med utgångspunkt i traditionella tekniker framställer du dina egna alster. Genom färg- och formövningar lär du dig skapa ditt eget broderi samt hur du kan komplettera med hjälp av tygtryck och applikationer. Uppgifterna är utformade så att de lätt anpassas efter den nivå du själv ligger på.

Du får en fördjupad historisk förståelse för de olika teknikerna och ett formspråk att inspireras av i ditt eget utövande. Uppgifterna är utformade så att de lätt anpassas efter den nivå man själv ligger på.

Exempel på kursmoment

  • Linjebroderi
  • Stramalj och korsstygn
  • Bygdebroderi
  • Yllebroderi
  • Svartstick
  • Vitbroderi
  • Guldbroderi
  • Spegelbroderi

Kursen innehåller även teoretiska pass med broderihistoria, både med fokus på hemslöjdsrörelsen och kvinnohistoria. Vi gör studiebesök till Länsmuséet i Gävle där vi tar del av Hedvig Ulfsparres samlingar.

Kostnader

Kursen är kostnadsfri. Du betalar för material, samt mat och boende om du bor på skolan under de fysiska träffarna. Hur mycket materialkostnaderna blir beror på hur mycket du har hemma eller om du behöver köpa nytt. Skolan tar ut en administrationsavgift på 150 kronor per termin.

Övrig info

Kursen innehåller 3 st fysiska träffar, 2 vardagar per träff, på Västerbergs folkhögskola. Träffarna är fördelade till en i början av läsåret, en på mitten, och en i slutet av läsåret. Mellan de fysiska har vi digitala träffar och distansuppgifter med hjälp av handledning via Teams/Office 365, licens tillhandahålls av skolan. Eftersom studietakten är 50% behöver du ha möjlighet att studera ca 20 timmar /vecka.

Tillgång till symaskin underlättar, men all montering går att göra för hand.

För att delta i kursen måste du ha egen dator med internetuppkoppling, tillgång till en telefon/surfplatta med kamerafunktion och möjlighet att koppla upp dig mot offentligt wifi. Goda kunskaper i fil-, mejl och bildhantering är ett krav samt att du kan hantera din egen utrustning.

Efter Broderi I kan du fortsätta med Broderi II för att utveckla ditt broderikunnande och få en fördjupning inom broderiets möjligheter som konstnärligt uttryck.

Kursansvarig

Malin Johnsson
070-351 23 19
malin.johnsson@regiongavleborg.se