Foto: Leili Mänder. Fotograf: Eva Karlsson.

Ny föreläsning med Leili Mänder

Är lappa och laga det nya slit och släng? Det är Leili Mänder övertygad om, enligt henne går nämligen allt att laga. Nu är det dags för en ny föreläsning Människans relation till textil genom tiderna!

Föreläsningens namn: Människans relation till textil genom tiderna!
Datum & tid:
 28 januari, 15:45-17:00.
Plats: Västerbergs folkhögskola, Teatern, Ovansjövägen 333, 812 90, Storvik.
Kostnad & entré: Föreläsningen är öppen för allmänheten, fri entré.

Temat för Leili Mänders besök denna gång är alltså textilen i ett historiskt perspektiv. Hon ger sin syn på människans relation till textil före, under och efter industrialiseringen. Hon utgår från exempel av lagade föremål samt diskuterar textilproduktion och textiliers prissättning och kvalitet. Hon vill ge lyssnarna verktyg att själva tänka ifrågasättande kring vår nuvarande textilproduktion.

Engagemanget för historiska textiler växte fram när hon fick sin första symaskin och lagningsintresset kom främst från viljan att kunna fortsätta bära de antika kläder som hon använde till vardags som ung vuxen. 

- Första gången jag stötte på marknaden för lagade och slitna arbetskläder var när jag bodde i London, och jag blev förvånad över hur dessa kläder kunde kosta långt mycket mer än vackra, välbevarade festkläder. Sedan dess har jag lagt många timmar på att reflektera över nyckelord som ”bruksvärde”, säger Mänder.


”Vi har nog aldrig lagat så lite som vi gör nu”

- Textilvård i praktiken, är ett högaktuellt ämne som både engagerar och inspirerar. Vi har nog aldrig lagat så lite som vi gör nu, mycket på grund av att det är så lättillgängligt att köpa nytt. Jag har hört så många gånger om personer som slänger en skjorta för att en knapp gått av, menar Mänder.


Köp inte nytt så fort det är trasigt

Enligt Mänder finns det många orsaker till att det kan vara både bra och roligt att laga saker. Kanske har du inte har råd att köpa nytt, eller så vill du inte köpa något nytt – dessutom finns det en tjusning i att kunna laga något som du håller väldigt kärt, kanske favoritjeansen?

- En viktig uppgift med att lära ut hur en lagar är att förändra konsumtionsmönster, att inte köpa nytt så fort något är trasigt. Tänk på din mormor och morfar eller farmor och farfar, för dem var/är det inget konstigt att laga saker och det är deras nedärvda kunskaper kring textil och textilvård som vi måste värna om och lära ut, menar hon.


Startade egen folkrörelse på Instagram

Leili Mänder har jobbat med lagningar och beställningar av historiska reproduktioner under två år i London. Dessutom med scenkostymer, dräkter och hon designar därtill egna stickmönster. Sitt Instagramkonto lagningsaktivisterna (på Instagram @lagningsaktivisterna) startade hon först anonymt men kontot har nu växt och blivit en folkrörelse. Idén till kontot började med en inbjudan som specialkunnig till en Facebook-grupp som handlade om textilvård.

- Jag vill väcka din inre lagningsaktivist, och under föreläsningen kommer vi att reda vi ut vad som gäller och inte gäller för textilvård på sikt. Många (främst kvinnor) har gett, och fortsätter ge sina liv, sin hälsa och sin tid för att vi ska kunna gå beklädda. Ett sätt att visa respekt för dem är att inte ta vår textil för given vare sig i teori eller praktik, avslutar Mänder.