Fördjupningskurs sömnad år 1

 

Ann Södergren:

Jag har massor av tyger som jag samlat på mig och som bara längtar efter att bli plagg. En annan längtan har varit att sy kläder till mig själv som passar just mig och som jag trivs i – det ska vara bekvämt!

När jag ser ett tyg som jag tycker om ser jag oftast ett plagg i det. så tyget får bestämma vad det ska bli med andra ord. Eftersom jag köper mina tyger second hand så blir det även en utmaning vad tyget räcker till, en utmaning som jag gillar.

Det har varit ett roligt men annorlunda år med en lugn, tålmodig och fantastisk lärare!

Catharina Öhman:

Drömmar ska förverkligas. Det här är en av mina. Under ett helt år har jag nu haft möjlighet att fullkomligt marinera mig i den lust, energi och glädje som klädskapandet ger mig. Det känns härligt att kunna översätta de idéer som finns i mitt huvud till fysiska plagg som förmedlar precis den effekt jag vill att de ska göra. Min hjärna spinner loss extra mycket när det gäller mönstrade tyger som tar för sig ordentligt. Det gör hela skapandeprocessen till en ren njutning. Hoppas det syns i mina kreationer.

Karin Hultman:

Jag själv och många i min generation sydde mycket under ungdomsåren, så att få möjlighet att gå Fördjupningskurs i sömnad och formgivning är en dröm som gått i uppfyllelse! Mitt skapande får jag framför allt via det oändliga bildflödet på nätet där jag plockar mina pusselbitar. Förutom kunskap i mönsterkonstruktion och sömnad har utbildningen fått mig att tänka mer resurssnålt. I första hand utgår jag från de tyger jag har i mina ”gömmor” och secondhand som jag kompletterar med guldkorn som t.ex. lyxiga knappar. Mina alster för årets digitala utställning är dels ett par linneshorts av tyg från arméns bolstervar – ett underbart material att arbeta med, dels en skjorta i ljuvligt tunt bomullstyg från ett par panelgardiner. Dessutom en sidenklänning av tyg som legat hemma på hyllan i 15 år, sedan jag köpte det i Bangkok. Jag har bestämt mig – jag fortsätter ett år till på Forsa folkhögskola!

Lena Jakobsson:

När jag var ung var jag fast besluten att utbilda mig till textillärare, men så blev det inte. Mitt intresse för att lära mig mer om klädsömnad har legat i träda ett helt arbetsliv. Som nybliven pensionär, med gott om tid, har jag nu fått möjligheten!

Att lära sig grunderna i mönsterkonstruktion har varit en utmaning, men tänk så härligt att ha bra grundmönster att plocka fram och sy tex ett par byxor, som sitter perfekt!

Ledorden för mitt fortsatta skapande är att använda bra och klimatsmarta material för en ny basgarderob som består av enkla och tidlösa modeller som samtidigt ger ett gediget intryck.

Lena Månström Bergqvist:

Tiden är kommen att återigen återvända till min längtan att skapa. Vårens annalkande med blomstrande fägring i rosa toner har inspirerat mig i valet av tyger. Att lära sig konstruera mönster har varit en utmaning men det ger en helt ny dimension till framtida idéer och projekt. Nog för att pannan har hamnat i djupa veck ibland men inom mig bubblar framför allt glädjen. Hoppas jag kan förmedla den känslan till Dig.

Olena Dziubenko:

Jag tycker om unika saker och kläder som passar just mig, till min kroppsform och min personlighet.

Jag är glad att mina förväntningar på den här kursen har förverkligats. Jag har gjort mönster enligt mina mått och har fått mycket inspiration och praktiska råd från Matilda.

Till utställningen använder jag kunskaper som jag har fått på kursen, samt experimentera lite och skapa nya modeller. Jag föredrar klassiska modeller och modeller som ger känsla av frihet med mjuka linjer och former. Färger är viktig för mig så jag använder tyger med körsbärsfärger och mjuka naturliga färger: olika nyanser av brun och grön. Jag föredrar att sy av naturliga tyger, men den här gången har jag experimenterat lite med polyester...

Sara Johansson:

Jag är ett lejon, kanske ett sådant modelejon också – jag gillar att skapa och vara kreativ, att bära något enastående.

I år har jag lärt mig förstå mönsterkonstruktioner mer. Det är nyckeln till allt skulle jag säga. Jag vill skapa kläder som alla kan bära, där den vågade ska kunna bära det med något mer, kanske färgglatt eller puffigt.

Minimalistiska kläder med många funktioner, det ska kunna bäras vid alla tillfällen. På kontoret, festen, arbetsintervjun eller på middagen. Hoppas det tilltalar dig. Peace Sara.


Fördjupningskurs i sömnad och formgivning – distans halvtid, år 1

En bred utbildning med fördjupning inom sömnad där tyngdpunkten ligger på skapandeprocessen.

Under hösten har vi grundläggande mönsterkonstruktion och formgivning.
På våren arbetar vi med skapandeprocessen i projektform.

Läs mer om kursen