Gör ett besök på Hälsinglands museum 5 april och ta del av textilelevernas nytolkningar. Fotograf: Maivor Unosson.

Textilelever nytolkar Stina Rodenstam: ”En riktig hemslöjdspionjär”

Välkommen till Hälsinglands museum 5 april och seminariet ”Nytt – nyvävt” när Forsa folkhögskolas kursdeltagare i vävning och formgivning visar upp sina nytolkningar av Stina Rodenstams fantastiska textilprover. Det vill du inte missa!

Datum & plats: Fredag 5 april, samlingssalen på Hälsinglands museum, Storgatan 31 i Hudiksvall.
Tid: 09.15 - 15.45, deltagande under delar av dagen är möjligt.
Anmälan: Anmäl dig senast 3 april till Maivor Unosson, maivor.unosson@regiongavleborg.se, eller 072-535 31 35.
Kostnad: Seminariet är gratis. Biljetter till fika köps före seminariet i muséets kassa. Förmiddagskaffe med liten smörgås 50 kr och eftermiddagsfika 35 kr.
Övrigt: Entrédörren öppnar 09.00.                 


I slutet av höstterminen 2018 fick de tolv kursdeltagarna i fördjupningskursen ”Vävning och formgivning” vid Forsa folkhögskola besöka Hälsinglands museum för att botanisera i den Rodenstamska samlingen. Samlingen innehåller mängder av Stina Rodenstams textilprover och nu visar de upp sina kreationer under seminariet ”Nytt – nyvävt” på Hälsinglands Museum 5 april.

- Stina Rodenstam var en riktig hemslöjdspionjär och rikskänd inom hemslöjdsrörelsen. Kursdeltagarna har fått välja ut ett av hennes textilprov vardera att analysera och som slutuppgift för utställningen har de vävt upp en kopia eller något helt nytt med inspiration av de analyserade textilierna i dagens garner och färger. Analys är ett stort arbetsområde för en vävare idag, säger Maivor Unosson, textillärare vid Forsa folkhögskola.


”Vävning är så mycket mer än bara trasmattor”

Maivor ser en tydlig trend i vävning, inte minst i nytolkningar och återbruk, som inspirerar många till att prova på den traditionella tekniken.

- Vävning är så mycket mer än bara trasmattor, det är årets hantverksteknik 2019. Lyckan lever verkligen i hantverket och de nya tekniskt avancerade produkterna som industritillverkas kräver i mångt och mycket väv- och hantverkskunskap, så vi får inte låta sådan här kunskap gå till spillo, avslutar hon.


Kort om Stina Rodenstam

Stina Rodenstam (1868–1936) var inte bara var kunnig inom textilt arbete utan också en organisatör av Guds nåde. När hon 1894 gifte sig med lektorn och sedan föreståndaren för Hälsinglands Fornminnesförening Frans Rodenstam i Hudiksvall hade hon skaffat sig en gedigen utbildning. Det första uppdraget var att organisera kurser i huslig ekonomi för Hudiksvalls folkskolor.

År 1895 föddes dottern Greta, året efter sonen Sven och i januari 1897 flyttade familjen till fastigheten Minerva på Storgatan 22 där Stina Rodenstam samma månad öppnade Rodenstamska slöjd- och hushållsskolan. Efter några år utvidgades kurserna till seminarier för blivande slöjdlärarinnor och skolkökslärarinnor med kurser i hemslöjd och växtfärgning. Då hade Stina Rodenstam sedan länge insett värdet av Hälsinglands textila skatter och 1906 ordnat den första hemslöjdsutställningen i Hudiksvall samt bildat en hemslöjdskommitté.

Foto: Undéns, Hudiksvall.