Foto: Sömmerskan och mönsterkonstruktören Matilda Olsson i sin ateljé. Fotograf: Sabina Wixner.

Skapa mönster och sy egna kläder - exakt så som du vill ha det!

Är du intresserad av sömnad, mönsterkonstruktion och att sy egna plagg? Då är vår nya sommarkurs något för dig! Sömmerskan och kursledaren Matilda Olsson berättar mer.

I Forsa folkhögskolas sommarkurs ”Sömnad och mönsterkonstruktion – sy ditt eget plagg” får du som har viss sömnadsvana möjligheten att sy dina egna kläder och lära dig att rita och ändra mönster. Det här är en kurs för dig som redan sytt en del och känner att du vill utvecklas inom sömnad och lära dig att göra enklare mönster i din egen design.

Kursledare är sömmerskan och mönsterkonstruktören Matilda Olsson, som driver Emily Matilda sömnadsateljé i Hudiksvall och även sydde H.K. H Prinsessan Sofias brudklänning under sin tid som sömmerska hos designern Ida Sjöstedt.

- I min sommarkurs får du lära dig att konstruera mönster utifrån en grundmall till färdig klänning, blus eller skjorta – samtidigt som du går igenom olika passformsförändringar. Du får designa och rita egna mönster till din skapelse, i din egen storlek, som du sedan syr upp och provar med individuell handledning från mig, säger Olsson.

Hur känns det att få leda sommarkursen?

- Det ska bli jättekul att få dela med mig av mina erfarenheter och lära känna massa kreativa människor i den härliga miljön vi har här på Forsa folkhögskola. Huset kommer att myllra av deltagare från de olika sommarkurserna vi har här.

Hur var det att få sy H.K. H Prinsessan Sofias brudklänning?

- En ära och ett minne för livet, ett sådant projekt gör man bara en gång, och tur är väl det med tanke på att den tog 200 timmar att göra!

Vad hoppas du att dina kursdeltagare ska få med sig genom sommarkursen?

- Det är svårt att vara kreativ och komma vidare i sitt projekt när man känner sig begränsad av bristande kunskap, så jag vill att man ska gå härifrån med en känsla av att man fått massor med nya verktyg att ta till. Jag blir alltid inspirerad själv av att lära ut, så jag hoppas att jag kan förmedla den känslan till mina deltagare också.

Foto: H.K.H. Prins Carl Philip och H.K.H. Prinsessan Sofia, 13 juni 2015. Fotograf: Mattias Edwall, Kungahuset.se.

Om kursen

Kurstid: 24 – 28 juni 2019.
Kursupplägg:

Dag 1 och 2: Mönsterkonstruktion, gemensam genomgång av måttagning, storlekssystemet, ändring från grundmall till de olika modellerna och passformsförändringar.

Dag 3, 4 och 5: Individuellt handledd mönsterkonstruktion och sömnad.

Ta med tyg (till det egna plagget) och sybehör samt miniräknare.

Kurskostnad

1365 kr (inkluderar lunch plus för- och eftermiddagskaffe 5 dagar). För boende fyra nätter med helpension blir kostnaden 3365 kr. En extra natt 415 kr (kvällsfika och frukost ingår).

Vill du anmäla dig till kursen? - fåtal platser kvar!

Sömnad och mönsterkonstruktion – sy ditt eget plagg (Anmälningsblankett)
Sömnad och mönsterkonstruktion - information om sommarkursen