Freja, en labradoodle, gör sin praktik på Forsa folkhögskola

Freja, en labradoodle på 1,5 år, gör sin praktik som terapi- och skolhund på Forsa Folkhögskola i Region Gävleborg. Matte är Ingela Enström som är biträdande rektor på skolan.

– Freja och jag utbildar oss på Hundens hus i Sundsvall. När vi är klara kan Freja jobba som socialtjänstehund och tillsammans blir vi ett ekipage. Som hundförare är jag alltid med Freja – både för folkhögskolans kursdeltagare och för Frejas trygghet. I utbildningen utgår vi från den senaste forskningen inom området och hur hundar kan vara till hjälp i vård, skola och omsorg.
Dagarna på folkhögskolan består bland annat av att testa olika sammanhang som Freja trivs i och kan bidra i – en viktig del av praktiken för att hitta var just Freja kan göra skillnad.

– När Freja arbetar och gör sin praktik så besöker vi olika grupper och klasser. Ibland deltar vi på lektioner för att se vad hon spontant vill göra och ibland undersöker vi aktiviteter som Freja kan bidra med. Freja och jag tränar på olika saker som att hälsa på deltagarna, välja ämnet vi ska prata om eller att säga ja eller nej genom att använda tassen eller nosen.

Det går inte heller att missta att Freja gillar sin praktik.
– Freja älskar att vara på skolan! Hon är nyfiken och glad och det är väldigt spännande att se vad som händer i mötet mellan Freja och kursdeltagarna. Hon sprider både glädje och ett lugn.

Att Freja och Ingelas närvaro är uppskattad och gör skillnad märks redan av.

– Responsen bland kursdeltagare och personal har varit mycket positiv. Jag utvärderar efter varje pass hur kursdeltagarna har upplevt att Freja varit med på lektionen. Jag pratar även med den pedagogiska personalen för att få återkoppling på hur de upplevde vår insats. Det som har sagts är bland annat att kursdeltagare ser gladare ut, pratar mer och att Freja skapar en härlig stämning.