Polarprisvinnaren och violinisten Ann-Sophie Mutter. Fotograf: Pressbild.

Årets Polarprisvinnare hyllas av Musiklinjens elever: ”Magiska tolkningar”

Musiklinjen vid Bollnäs folkhögskola har gjort sig känd för otroliga tolkningar av tidigare Polarprisvinnares låtskatter. I år är inget undantag och 28 maj hyllas 2019 års vinnare i en storartad konsert i Baldursalen. Hjärtligt välkommen, fri entré!

Datum: 28 maj. 
Tid: 
19.00.
Plats: 
Baldursalen, Bollnäs folkhögskola. Fri entre!

Polarpriset delades ut i Stockholm 11 maj av H.M. Konung Carl XVI Gustaf, ett pris som instiftades 1989 av Stig ”Stikkan” Andersson. Det är ett internationellt musikpris och har tidigare år delats ut till artister som Bruce Springsteen, Björk och B.B. King. 2019 års pristagare är Hiphop-ikonen Joseph Saddler A.k.a Grandmaster Flash och världsviolinisten Ann-Sophie Mutter och stiftelsen Play for Change Foundation.


”Det ligger stor förväntan i luften”

Eleverna på Musiklinjen är indelade i sex olika huvudinriktningar – folkmusik, jazz, jazz med inriktning blåsmusik och storband, singer-songwriter, ljudteknik och musikproduktion och klassisk linje. Samtliga inriktningar bidrar till konserten och tanken är att föra eleverna inom de olika musikaliska inriktningarna lite närmare varandra genom att jobba mer över genregränserna.

- Hela Musiklinjen är involverad och de har verkligen fått något att sätta tänderna i. Vi kommer att få höra magiska tolkningar och det ligger stor förväntan i luften när våra duktiga musiklinjeelever hyllar årets Polarprisvinnare, säger Karin Hans-Ers, linjeansvarig för Musiklinjens klassiska linje, Bollnäs folkhögskola.

Polarprisvinnaren och Hiphop-ikonen Joseph Saddler (Grandmaster Flash). Fotograf: Pressbild.

Mer om 2019 års Polarprisvinnare

Grandmaster Flash

Hiphop-ikonen Grandmaster Flash är en av hiphoppens pionjärer. Han valdes 2007 in i rockens Hall of Fame som den första hiphop-akten och släppte med sitt band The Furiuos Five sitt första album med det banbrytande titelspåret ”The Message” 1982. I motiveringen står bland annat följande: "Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument”.

Ann-Sophie Mutter

”Music is only touching when it tells a story”. Det menar en av vår tids stora violinister, Anne-Sophie Mutter. Som tonåring började hon turnera med Berlinfilharmonikerna och har sedan dess turnerat över hela världen och kan höras i stora konserthus såväl som på klubbscenen. I motiveringen står bland annat följande: ”Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare”.

Playing for Change

Stiftelsen "Playing for Change" erbjuder gratis musikutbildning i kulturrika men ekonomiskt utmanade områden. Hittills har stiftelsens 15 musikskolor och program hjälpt till att berika livet för över 20 000 barn och deras omgivande samhällen i Argentina, Bangladesh, Brasilien, Ghana, Mali, Mexiko, Marocko, Nepal, Rwanda, Sydafrika och Thailand. Eleverna lär sig om sina egna kulturella traditioner och får tekniska möjligheter att dela med sig av sina erfarenheter med andra runt om i världen.