Covid-19 - Information till dig som kan ha blivit smittad

Information till dig som varit nära en person som är sjuk och smittsam i covid-19. Har du blivit smittad tar det 2-14 dagar från smittotillfälle tills du får symtom. Oftast sker det 5-6 dagar efter att du blivit smittad.

Skriv ut informationen
Här finns en pdf-version för utskrift av informationen som finns på denna sida. 

 

Om du får hosta, feber och värk i kroppen

Blir du sjuk med hosta, feber, värk i kroppen och trötthet så kan det ha orsakats av covid-19. Det är när du är sjuk som du kan smitta andra.

Du som får lindriga symtom

De flesta som blir sjuka i covid-19 får enbart förkylningsliknande eller influensaliknande besvär som går över av sig själv.

Du som är äldre kan bli svårare sjuk

För dig som är äldre, runt 70 år och äldre, är risken större att covid-19 orsakar en svårare lungsjukdom som kräver vård på sjukhus. Det gäller särskilt dig som har en kronisk sjukdom eller har problem med hjärta eller lungor.

Undvik kontakt med andra människor

När du är sjuk ska du undvika kontakt med andra människor. Du ska hålla ett avstånd på två meter och särskilt undvika all kontakt med äldre personer, framför allt om den personen har en kronisk sjukdom.

Var noga med hygienen, hosta och nys i armvecket och tvätta händerna ofta.

Du får umgås med de du bor tillsammans med. Om någon du bor med också blir sjuk måste även den personen följa dessa instruktioner.

Om det finns möjlighet för dig som är sjuk att få ett eget separat boende utan närkontakt med andra bör du utnyttja den möjligheten.

Var hemma tills du blir frisk

Är du lindrigt sjuk och kan vara uppe, äta, dricka och fungera ungefär som vanligt ska du vara hemma och vänta ut sjukdomen. Du ska vara hemma så länge du är sjuk och har symtom samt ytterligare två dagar efter att du blivit frisk.

Kontakta vården om du blir sämre

Skulle du försämras så att du får svårt att vara uppe, svårt att äta och dricka eller får det svårt med andningen ska du ringa 1177 för att få råd om vård. Vid livshotande tillstånd, ring 112.

 

Signar Mäkitalo, smittskyddsläkare
Region Gävleborg