Träningsprogram för äldre

Många äldre drabbas av benbrott orsakad av benskörhet och fall.

Benskörhet är en folksjukdom som innebär att risken att drabbas av benbrott ökar. Benskörhet kallas även osteoporos. Forskning visar att cirka 50 procent av alla kvinnor och 25 procent av alla män beräknas få en osteoporosrelaterad fraktur under sin livstid.

Det går att minska risken för benskörhet. Det är viktigt att vara fysiskt aktiv, inte röka och äta varierad kost.

I Region Gävleborg pågår ett stort arbete för att hitta och behandla patienter som drabbats av benskörhet. Arbetet startade för ett par år sedan och många människor har fått hjälp och därmed ökad livskvalitet. Som en del av regionens arbete har också en film spelats in med ett hemträningsprogram för äldre.

Se filmen med enkla övningar för äldre att göra hemma för att stärka kroppen och på så sätt minska risken för benbrott. Det är aldrig för sent att börja!