Läkemedelsbeställning från Apoteket - nytt från 1 februari

Den 1 februari påbörjas ett nytt avtal med Apoteket AB gällande läkemedelsleveranser till sjukvården. Information om de viktigaste förändringarna.

Nytt telefonnummer Apotekets orderberedning

Nytt telefonnummer till Apotekets orderberedning: 010-447 73 00. Uppdaterad kontaktlista skickas ut till läkemedelsansvariga sjuksköterskor, samt finns på Läkemedelsenhetens sida om läkemedelsbeställning. Skriv gärna ut och sätt upp i läkemedelsrummet. OBS! gäller från 1 feb.

Tilläggsbeställning - nytt beställningsalternativ

Nytt beställningsalternativ tillkommer: Tilläggsbeställning. Det innebär att du kan beställa fram till 15.00 och få leverans nästa vardag (om varan är lagervara = ”truck” i Proceedo).

Det kommer finnas tre olika beställningssätt:

• Normalbeställning, före 11.00
  • Tilläggsbeställning, före 15.00
  • Expressbeställning, när du har behov av snabbare leverans än ovan. Ring alltid Apoteket i samband med beställning och kom överens om tid och metod för leverans.

Jourbeställning

Utöver ovanstående finns möjlighet till jourbeställning. Tills vidare är det Apoteket CW Scheele som gäller precis som idag, men det kommer att ändras under våren. Mer information skickas ut innan förändringen äger rum.

Kassation fasta läkemedel

Förändring gällande kassation av ”fasta” läkemedel. Tabletter, kapslar etc. ska inte längre skickas tillbaka till Apoteket utan kasseras i gult kärl märkt "Cytostatika och läkemedelsförorenat avfall". Observera att läkemedel som patienten hämtat ut på recept fortfarande ska lämnas in till valfritt öppenvårdsapotek.

Region Gävleborgs rutiner om avfall kommer att uppdateras enligt ovanstående – håll utkik efter information på Plexus.

Minskat sortiment

Apotekets beställningsbara sortiment minskas. Det innebär att vissa ”handelsvaror” inte längre kan beställas från Apoteket, utan får beställas av annan leverantör. Om ni saknar någon vara i Proceedo, be den hos er som beställer från andra leverantörer att söka. Om varan (eller motsvarande vara) ändå inte hittas - kontakta inkop@regiongavleborg.se.

Ingen retur av felbeställda läkemedel

Möjligheten att returnera felbeställda läkemedel försvinner. Retur kan endast göras vid reklamation av produkt, eller om Apoteket skickat fel vara.

Leverans till sjukhusen i Söderhamn och Ljusdal

Apoteket kommer att leverera direkt även till sjukhusen i Söderhamn och Ljusdal (idag lämnas dessa läkemedel i Bollnäs och Hudiksvall och skickas vidare med sjukresebuss). Denna förändring sker först i början av mars.

Leverans i påse minskar backarna

Små läkemedelsleveranser kommer kunna levereras i försluten påse. Detta gör att antalet backar som skickas ut och returneras varje dag kan minskas med ca 10-15%.