Torsdag 14 juni

Nedan kan du läsa fördjupad information om de fem workshops som erbjuds den 14 juni. Du anger önskemål om alternativ 1, 2 och 3 i samband med anmälan.

  

 

 

 

 

 


1. Väv flossabräm till muddar & vantar
Susanne Klingefors

Prova på att väva flossabräm, vi bygger mönster med olika färger av ullgarn vävt med ryaknutar i en linnebotten.

Susanne Klingefors är textilansvarig på Hälsinglands museum i Hudiksvall.


 

 

 

 

 2. Uppläggning och mönsterstickning från Järvsödräktens tröjor
Agneta Hansson

I den gamla sticktraditionen har olika uppläggningar förekommit, en del påminner om tvåändsstickning. Vi provar på några olika varianter som använts i Hälsingland, till sticktröjor eller muddar. Vi lär oss också binda de långa flotteringarna som förekommer i en del mönster. Vill du inte sticka provlappar gör gärna muddar eller vantar där uppläggningarna och stickningen kan bli en fin början på en tvåfärgsstickning.

Agneta Hansson bor i Järvsö och har alltid hållit på med olika textila hantverk, delvis yrkesmässigt och alltid på fritiden. På senare år har det mest handlat om stickning. Extra spännande är de stickade plaggen tillhörande Järvsödräkten.


 

 

 

 

 3. Moodboard för stickare
Erica Wheeler

Under tre timmar kommer vi att arbeta med en variant av capsualwardrobe, vi kommer med våra smartphones/paddor leka och inspireras av bilder, stilar, material och uttryck. Vad vill du säga med din stil, hur reflekterar den vem du är, vad vill du förändra och hur låter du stickningen representera detta.  Att känna sig trygg i sin stil och planera sin stickning öppnar upp så många fantastiska möjligheter. 

Workshopen är tänkt som en inspiration att starta sin egen process. Att jobba i gruppen på det sätt att man får en uppgift av mig. Att ta fram till exempel 4 bilder som representerar dem själva. Och sen 4 bilder som representerar processen till vad de önskar i framtiden. Hur man sedan hittar den stilen i stickningen, hur man kan ta vara på sin egen kunskap och lära sig uttrycka det genom att välja rätt sorts mönster. I grupp diskuterar vi resultaten och ger tips på möjliga mönster, former, stilar.

Erica Wheeler är stickerska med en stor vördnad för det gamla och en nyfikenhet på det nya. Jobbar med stickningen som en uttrycksform i kroppspositivism, använder kroppen som mall och roas av måttbandet. Skapar från grunden i alla aspekter av livet.


 

 

 

 

 

 


4. Öka och minska i flerfärgsstickning
Ulla Engquist

Vi utgår ifrån ett givet mönster där vi först ökar och sedan minskar så att vi får ett fint slutresultat. Vi tittar på och jämför med andra exempel på ökningar och minskningar.

Ulla Engquist är utbildad slöjdkonsulent och har stickat sedan 5 års ålder. Att göra fina avslutningar på textil har alltid varit ett stort intresse och stickningen har blivit huvudämnet. Det är de små detaljerna som gör plagget, att tänka och planera innan arbetet påbörjas är viktigt för att få ett fint slutresultat. Monteringen ska finnas utan att synas men finns den inte syns det!


 

 

 

 

 

 


5. Flätor
Ivar Asplund

Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än man kanske tror vid första anblicken. Man får mycket effekt för liten ansträngning - dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster: flätvridningar till höger och vänster, flätor över bara räta maskor respektive räta och aviga, olika kombinationer av flätvridningar, olika höjd mellan vridningar, hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet och läsa diagram. I 5 timmars kursen ingår dessutom vändbara flätor och olika övergångar från resår till flätor, med och utan ökningar.

Förkunskaper: Lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.

Ivar Asplund är stickfantast sedan femårsålder. Han är utbildad lärare och håller kurser i flera olika sticktekniker bland annat på HV Skola i Stockholm. Hösten 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta)