Söndag 17 juni

Nedan kan du läsa fördjupad information om de fem workshops som erbjuds den 17 juni. Du anger önskemål om alternativ 1, 2 och 3 i samband med anmälan.

  

1. Tvåändsticka med färg
Karin Kahnlund

Det finns många olika sätt att sticka tvåfärgsmönster i tvåändsstickning. Under kursen presenteras olika lokala variationer som förekommer i traditionell tvåändsstickning, främst i Dalarna. Vi studerar äldre stickade föremål och tittar på likheter och olikheter. Du får provsticka de varianter som känns mest lockande och användbara för dig.

Förkunskaper: Du behöver ha grundläggande kunskap i att sticka tvåändsstickning för att delta i kursen.

Karin Kahnlund arbetar med stickning på heltid i det egna företaget Uppstickaren. Undervisar i handstickning och maskinstickning, bland annat på Sätergläntan, Handarbetets Vänners skola och i den egna Stickverkstan. Är återförsäljare av stickmaskiner och garn. Karin inspireras av den folkliga sticktraditionen. Hon drivs av att få vara med i arbetet med att stickningen, med alla dess möjligheter och variationer, ska föras vidare till nästa generation och inte glömmas bort. Karin fick år 2000 SHRs och Nordiska museets Slöjd Jul stipendium med tema stickning. Är författare till boken Sticka Efter Svenska mönster.


 

 

 

 

 

 


2. Uppläggning och mönsterstickning från Delsbodräktens och Bjuråkersdräktens tröjor
Agneta Hansson

I den gamla sticktraditionen har olika uppläggningar förekommit, en del påminner om tvåändsstickning. Vi provar på några olika varianter som använts i Hälsingland, till sticktröjor eller muddar. Vi lär oss också binda de långa flotteringarna som förekommer i en del mönster. Vill du inte sticka provlappar gör gärna muddar eller vantar där uppläggningarna och stickningen kan bli en fin början på en tvåfärgsstickning. 

Agneta Hansson bor i Järvsö och har alltid hållit på med olika textila hantverk, delvis yrkesmässigt och alltid på fritiden. På senare år har det mest handlat om stickning. Extra spännande är de stickade plaggen tillhörande Järvsödräkten.


 

 

 

 

 3. Olika kanter med ökning mellan kant och slätstickning
Ulla Engquist

Vi stickar prov på ett par olika kanter, bl.a. den dubbelvikta. Denna kant stickas med ett vikvarv, när kanten stickas samma görs ökningar som fint smälter in i arbetet där slätstickningen på bålen tar vid.
Du får prova att sy samman ”sidsömmen” så att det bildas en fin söm vid den dubbla kanten.

Ulla Engquist är utbildad slöjdkonsulent och har stickat sedan 5 års ålder. Att göra fina avslutningar på textil har alltid varit ett stort intresse och stickningen har blivit huvudämnet. Det är de små detaljerna som gör plagget, att tänka och planera innan arbetet påbörjas är viktigt för att få ett fint slutresultat. Monteringen ska finnas utan att synas men finns den inte syns det!


4. Minisjalar
Ivar Asplund

Sjalar kan se väldigt olika ut – på den här kursen får du prova att sticka minisjalar med olika former för att öva på följande moment: konstruktion av olika sjalformer, att räkna ut hur många maskor man behöver lägga upp, läsa diagram där maskor ”saknas”, att integrera spetsmönster i olika former..

Ivar Asplund är stickfantast sedan femårsålder. Han är utbildad lärare och håller kurser i flera olika sticktekniker bland annat på HV Skola i Stockholm. Hösten 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta)


5. Kavelfrans på stickor
Erik Thorell

På kursen får du lära dig att tillverka, montera och bereda en flossakant som är en variant av kavlefrans bunden på en ”gaffel”. Den är vanlig som kantdekoration på bland annat vantar i Dalarna. Resultatet på kursen blir, när fransen är monterad på vadmal och försedd med knapp, ett användbart ”armband”.

Erik Thorell, hembygdskonsulent och antikvarie vid Dalarnas museum och har varit chef på Skansens klädkammare.