Lördag 16 juni

Nedan kan du läsa fördjupad information om de fem kurser som erbjuds den 16 juni. Du anger önskemål om alternativ 1, 2 och 3 i samband med anmälan.

  

1. Inspirerat av tröjor från Ängersjö socken
Karin Kahnlund

I Nordiska museets samlingar finns en fantastisk stickad herrtröja märkt EIS 1861. Tröjans nederkant är tvåändsstickad i en kombination av mönsterstickning i två färger och mönsterkrus. För övrigt är tröjan vackert mönsterstickad på vanligt sätt i två färger. Ursprungströjan är stickad i ett tunt z-tvinnat ullgarn i rött och grönt. Under kursen får du möjlighet att prova de olika momenten, kanske som ett prov, eller ett par påbörjade handledsvärmare eller ett par vantar.

Förkunskaper: Du behöver ha grundläggande kunskap i tvåändsstickning för att delta i kursen.

Karin Kahnlund arbetar med stickning på heltid i det egna företaget Uppstickaren. Undervisar i handstickning och maskinstickning, bland annat på Sätergläntan, Handarbetets Vänners skola och i den egna Stickverkstan. Är återförsäljare av stickmaskiner och garn. Karin inspireras av den folkliga sticktraditionen. Hon drivs av att få vara med i arbetet med att stickningen, med alla dess möjligheter och variationer, ska föras vidare till nästa generation och inte glömmas bort. Karin fick år 2000 SHRs och Nordiska museets Slöjd Jul stipendium med tema stickning. Är författare till boken Sticka Efter Svenska mönster.


 

 

 

 

 

 


2. Koftor och livet
Erica Wheeler

Med några få mått kan du enkelt skapa ditt eget mönster. Vi stickar en provlapp och tittar på hur man utgår från den för att skapa en kofta. Vi inspireras av vintagemönster från 40/50- tal. Med dig hem får du en enkel beskrivning så du kan fortsätta ditt arbete. 

Erica Wheeler är stickerska med en stor vördnad för det gamla och en nyfikenhet på det nya. Jobbar med stickningen som en uttrycksform i kroppspositivism, använder kroppen som mall och roas av måttbandet. Skapar från grunden i alla aspekter av livet.


 

 

 

 

 3. Hjärtvärmare från Järvsö
Agneta Hansson

Hjärtvärmare kallas en trekantssjal som ofta är stickad och försedd med band. Den läggs över axlarna, korsas över bröstet och knyts runt midjan. Den vi koncentrerar oss på är en variant från Järvsö. Hjärtvärmaren är stickad fram och tillbaka i rätstickning. Vi gör prov på uppläggning, hoptagning och olika avslutningar som kavelfrans, kläppfrans och eventuellt stickad spets.

Agneta Hansson bor i Järvsö och har alltid hållit på med olika textila hantverk, delvis yrkesmässigt och alltid på fritiden. På senare år har det mest handlat om stickning. Extra spännande är de stickade plaggen tillhörande Järvsödräkten.


4. Vågräta och lodräta knapphål
Ulla Engquist

Vi stickar knapphål på olika sätt och sätter in dem i sitt rätta sammanhang. Vågräta knapphål i en rätstickad slå och lodräta knapphål i en resårstickad slå. I båda fallen stickar vi ett framstycke i miniatyr vilket här innebär att du stickar med två olika grovlekar på stickorna. Första knapphålet placeras i kanten nertill och det översta i halskanten.

Ulla Engquist är utbildad slöjdkonsulent vid HV skola och har stickat sedan 5 års ålder. Att göra fina avslutningar på textil har alltid varit ett stort intresse och stickningen har blivit huvudämnet. Det är de små detaljerna som gör plagget, att tänka och planera innan arbetet påbörjas är viktigt för att få ett fint slutresultat. Monteringen ska finnas utan att synas MEN finns den inte syns det!


5. Flätor
Ivar Asplund

Flätor passar till alla möjliga slags projekt och är betydligt enklare att sticka än man kanske tror vid första anblicken. Man får mycket effekt för liten ansträngning - dessutom är de roliga att sticka! På den här kursen får du sticka flera olika prover för att testa olika slags flätmönster: flätvridningar till höger och vänster, flätor över bara räta maskor respektive räta och aviga, olika kombinationer av flätvridningar, olika höjd mellan vridningar, hur olika garnkvaliteter påverkar resultatet och läsa diagram. I 5 timmars kursen ingår dessutom vändbara flätor och olika övergångar från resår till flätor, med och utan ökningar.

Förkunskaper: Lägga upp samt sticka räta och aviga maskor.

Ivar Asplund är stickfantast sedan femårsålder. Han är utbildad lärare och håller kurser i flera olika sticktekniker bland annat på HV Skola i Stockholm. Hösten 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta)