Fredag 15 juni

Nedan kan du läsa fördjupad information om de fem workshops som erbjuds den 15 juni. Du anger önskemål om alternativ 1, 2 och 3 i samband med anmälan.

  

 

 

 

 

 


1. Väv flossabräm till muddar & vantar
Susanne Klingefors

Prova på att väva flossabräm, vi bygger mönster med olika färger av ullgarn vävt med ryaknutar i en linnebotten.

Susanne Klingefors är textilansvarig på Hälsinglands museum i Hudiksvall.


 

 

 

 

 2. Uppläggning och mönsterstickning från Delsbodräktens och Bjuråkersdräktens tröjor
Agneta Hansson

I den gamla sticktraditionen har olika uppläggningar förekommit, en del påminner om tvåändsstickning. Vi provar på några olika varianter som använts i Hälsingland, till sticktröjor eller muddar. Vi lär oss också binda de långa flotteringarna som förekommer i en del mönster. Vill du inte sticka provlappar gör gärna muddar eller vantar där uppläggningarna och stickningen kan bli en fin början på en tvåfärgsstickning.

Agneta Hansson bor i Järvsö och har alltid hållit på med olika textila hantverk, delvis yrkesmässigt och alltid på fritiden. På senare år har det mest handlat om stickning. Extra spännande är de stickade plaggen tillhörande Järvsödräkten.


 

 

 

 

 3. Moodboard för stickare
Erica Wheeler

Under tre timmar kommer vi att arbeta med en variant av capsualwardrobe, vi kommer med våra smartphones/paddor leka och inspireras av bilder, stilar, material och uttryck. Vad vill du säga med din stil, hur reflekterar den vem du är, vad vill du förändra och hur låter du stickningen representera detta.  Att känna sig trygg i sin stil och planera sin stickning öppnar upp så många fantastiska möjligheter. 

Workshopen är tänkt som en inspiration att starta sin egen process. Att jobba i gruppen på det sätt att man får en uppgift av mig. Att ta fram till exempel 4 bilder som representerar dem själva. Och sen 4 bilder som representerar processen till vad de önskar i framtiden. Hur man sedan hittar den stilen i stickningen, hur man kan ta vara på sin egen kunskap och lära sig uttrycka det genom att välja rätt sorts mönster. I grupp diskuterar vi resultaten och ger tips på möjliga mönster, former, stilar.

Erica Wheeler är stickerska med en stor vördnad för det gamla och en nyfikenhet på det nya. Jobbar med stickningen som en uttrycksform i kroppspositivism, använder kroppen som mall och roas av måttbandet. Skapar från grunden i alla aspekter av livet.


 

 

 

 

 

 


4. Vackra halsringningar
Ulla Engquist

Vi stickar och formar halsringningen så att det bildas en fin och jämn form och därefter stickar vi en halskant anpassad till kanten nertill på det lilla provet. Även uppläggning och avmaskning måste harmoniera med varandra.Proverna motsvarar ett litet framstycke.

Ulla Engquist är utbildad slöjdkonsulent och har stickat sedan 5 års ålder. Att göra fina avslutningar på textil har alltid varit ett stort intresse och stickningen har blivit huvudämnet. Det är de små detaljerna som gör plagget, att tänka och planera innan arbetet påbörjas är viktigt för att få ett fint slutresultat. Monteringen ska finnas utan att synas men finns den inte syns det!


 

 

 

 

 

 


5. Spetsmönster grund
Ivar Asplund

Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under kursen kommer vi att arbeta med följande moment: att läsa diagram, lämplig uppläggning för spetstickning, kantmaskor, enkla och dubbla omslag, hoptagningar som lutar åt olika håll, några olika spetsmönster, att maska av så det blir löst men jämnt.

Förkunskaper: Det räcker att kunna sticka räta och aviga maskor.

Ivar Asplund är stickfantast sedan femårsålder. Han är utbildad lärare och håller kurser i flera olika sticktekniker bland annat på HV Skola i Stockholm. Hösten 2017 kom hans första bok Sticka flätor (Bonnier Fakta)