Frågor och svar om Hackabibblan

Vad är Hackabibblan?

Hackabibblan är ett arrangemang som funnits sedan 2014. Första gången det arrangerades var i Mölndals bibliotekslabb, och då i formen av en knytkonferens.

Tanken med Hackabibblan är att visa på möjligheter att få in makeraktiviteter/innovationer i biblioteket. I Unescos folkbiblioteksmanifest står det formulerat att folkbibliotekens uppgift bland annat är att erbjuda möjligheter till kreativitet och personlig utveckling, att stimulera fantasi och kreativitet och att vara öppna för alla konstnärliga uttrycksformer.

Genom Hackabibblan hoppas arrangörerna kunna bidra med verktyg för att så många som möjligt ska kunna lyckas med dessa viktiga uppgifter.

Vilka arrangerar Hackabibblan?

Det är Region Gävleborg och enheten Kulturutveckling som är huvudarrangörer. Initiativet kommer från den regionala biblioteksverksamheten i Gävleborg som hoppas att arrangemanget ska bidra till ökad kunskapsspridning och nätverkande, samt via på Gävleborg som en viktig nod på Makerkartan.

Vem riktar sig Hackabibblan till?

Hackabibblan riktar sig till dig som är intresserad av hantverk, teknik och skapande i offentliga miljöer. Kanske jobbar du på ett bibliotek och är intresserad av eller driver egen skaparbibbla? Kanske vill du få inspiration och lära dig mer inom området makerspace? På Hackabibblan får du, förutom innehållet i programpunkterna, också möjlighet att träffa och nätverka med likasinnade.

När arrangeras Hackabibblan?

#Hackabibblan2017 startar vid lunch den 12 oktober och pågår till lunch den 13 oktober.

Var arrangeras eventet?

Både mässa och knytkonferens hålls på Silvanum i Gävle.

Adress: Kungsbäcksvägen 32 i Gävle.
Silvanum ligger cirka 20 minuters promenad från Gävle centralstation.
Om du anländer med bil finns parkeringsplats precis utanför.

Kommunikationer: Det är lätt att ta sig till och från Gävle med tåg och buss direkt till Arlanda (1 h), Stockholm (1,5 h) och Sundsvall (1 h). Boka biljett på sj.se

Taxi: Gävle Taxi 026-12 90 00 Taxi Stor & Liten 026-10 70 00

Vad betyder knytkonferens?

En knytkonferens är en konferens som deltagarna bidrar med programpunkter, workshops, goda exempel och ställer ut sina alster. Tanken är att främja kreativitet och möten mellan människor samt att utnyttja den samlade kunskap som finns i en grupp. Benämningen knytkonferens är en referens till knytkalas där alla deltagare tar med sig något att bjuda på.

Vad är ett makerspace?

Ett makerspace är helt enkelt ett rum för skapande. Där ska människor i olika åldrar kunna komma och arbeta på ett projekt, dela erfarenheter och kunskap, samarbeta eller bara bolla idéer med varandra. Verksamheten är dynamisk och formas efter de personer som använder utrymmet och efter de behov som uppstår.

Vad är en makermässa?

På Makermässan kan du visa upp din uppfinning, produkt eller projekt – helt enkelt resultatet av något du har skapat på ett makerspace. Samtliga deltagare i Hackabibblan har möjlighet att ställa ut på mässan och alla är välkomna att besöka mässan.

Hur anmäler jag mig?

Du anmäler dig via anmälningsformuläret. Sista dag för anmälan är den 15 september 2017.

Hur många kan delta på Hackabibblan?

Vi har utrymme för 70 personer på Silvanum.

Hur gör jag om jag vill delta med en programpunkt eller ställa ut på mässan?

I anmälningsformuläret finns en ruta som du kan klicka i om du vill ställa ut något på mässan. Kom ihåg att beskriva kort det du vill bidra med.

Behovet av workshops nu är fyllt, vi kan inte ta emot fler. Däremot finns det plats i mässdelen, för den som vill presentera sitt arbete där.

Vad kostar det?

Deltagaravgiften är 500 kronor, om du själv inte vill delta med programpunkt. Om du bidrar till knytkonferensen med en programpunkt deltar du kostnadsfritt.