Konstverk på vägg i väntrum

Du ljus – jord, luft, eld och vatten (2014)

Konstnär: Torbjörn Johansson
Teknik: Ljusinstallation, glasskulptur, glasmobil i tak, fotografi och videoverk (videoverket är för tillfället ur funktion).  
Placering: Gemensamt väntrum och korridor, Hudiksvalls sjukhus

Om verket

Torbjörn Johanssons installation ”Du ljus – jord, luft, eld och vatten” består av flera delar som sprider ut sig över hela det gemensamma väntrummet och korridoren intill. Genom konstverkens sammanhållna, men ändå skilda material och uttryck lockas betraktaren att få syn på arkitekturen och rymden i rummet. Konstnären har arbetat med färger, former och ljus för att bjuda in betraktaren att uppleva miljön genom sina sinnen.

Färgens fysiska egenskaper är centrala i Johanssons konst. Han har under en längre tid skapat verk där kombinationen av färg, glas och ljus blir ett slags färgspel. Genom arbetet vill han utvidga betraktarens erfarenhet av färg som materialitet, medium och upplevelse. Här befinner sig hans konstnärskap i dialog med 1970-talets konströrelse ”Light and Space movement”, som också undersökte hur geometriska former och användning av ljus kunde påverka betraktarens uppfattning av miljön.

Johansson har arbetat med en tematik som förenar människor. De fyra grundelementen spelar stor symbolisk roll inom de flesta livsåskådningar, de står för ursprung och är därigenom något som förenar patienter, anhöriga och medarbetare som befinner sig på sjukhuset både idag och i framtiden. Det är också begrepp som triggar sinnesupplevelser och minnen. Men oavsett teoretisk, filosofisk eller religiös symbolik är bilden av jord, eld, luft och vatten något centralt för den unika enskilda betraktaren.

Verken följer och förstärker naturens eget språk. Sammantaget skapar de olika delarna en helhet där tid, ljus, material, reflektion, rörelse och flöde samverkar till ett mångskiftande uttryck i ständig förändring. 

Texten är en konstanalys skriven av Region Gävleborgs konstpedagog Louise Sundberg.

Om Torbjörn Johansson

Torbjörn Johansson (f. 1959 i Emmaboda) är en stockholmsbaserad konstnär som arbetar med måleri, skulptur, film, performance och installation. Han har studerat både måleri och video vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm.

Läs mer på konstnärens hemsida 

Digital visning om verket

I filmen berättar konstpedagog Louise Sundberg mer om verket.

Kontakt

Louise Sundberg, konstpedagog, louise.sundberg@regiongavleborg.se, 073-443 68 90