Dansfilmfestival

För andra året arrangerades en dansfilmfestival i Gävle. Filmerna visades på Gävle Teater den 1 oktober. I år slogs festivalen och Skapa Dans regiontävling ihop. Kul!

Festivalen är ett återkommande samarrangemang mellan verksamheterna film och dans inom Kulturutveckling samt Gävle Teaterförening. 

Program

Årets dansfilmfestival hade ett fullmatat program med kort- och långfilmer med dansen i fokus. I film- och dansworkshopen utlovades både praktiska tips och ett och annat danssteg. 

11.00 Kortfilmspass

Årets kortfilmspass bjöd på ett spännande och brett urval av olika korta dansfilmer från Sverige och Europa. Filmerna utforskade olika rum med både humor och finess, stillsamhet och energi. Vi mötte nobelprisvinnare, stolar och parkeringsvakter, och ställde oss frågan hur livet vore utan tyngdkraft?

She and Her (Regi: Jon Lindroth, Sverige 2017, 9min)

Beauty (Regi: Lucas Carlsson, Sverige 2016, 3min)

Gone (Regi: Helena Jónsdóttir, Island 2014, 16min)

Happy Days (Regi: Daniel Westlund, Sverige 2015, 3min)

Weightless (Regi: Erika Janunger, Sverige 2007, 7min)

Timecode (Regi: Juanjo Giménez, Spanien 2016, 15min)

 

12.00 Lunchdisco med dj David Holm
Med en kompromisslös kärlek till musiken som den absoluta kärnan. David började spela i Gävleborgs län med närområden för dryga 10 år sedan och är i klubbsammanhang relativt välbekant som en tredjedel av originaluppsättningen av klubbkonceptet Panelen, programledare för Lamour Podcast tillsammans med Slim Vic och även som före detta musikredaktör på Sveriges Radio. Som solo-DJ spelar han oftast vidare skojfrisk ljudarkeologi från den bredaste av bortglömda hits till ny stilbildande phonk, blandat med publikfrieri, så länge groovet får vara guide. Allt är kontext och timing.

 

13.00 Visning av filmen Bobbi Jene

(Regi: Elvira Lind; Danmark 2017; 95min)

Bobbi Jene är filmen om en av den moderna dansens absoluta superstars; om banbrytande performance, kärlek och smärta och om en kvinnas kamp för sin konstnärliga frihet.

Vinnare av Bästa film, Bästa foto och Bästa klippning vid Tribeca Film Festival 2017

 
15.00 Skapa Dans - regiontävling

 

15.30 Film- och dansworkshop med filmaren, Rikard Svensson
Skådespelaren som började han på Dramaten och sedan gick vidare och jobbade med olika produktioner på frilandsbasis under ett par år och även gjort flertalet stage-fightingkoreografier på de stora scenerna i Stockholm. Under 2018 debuterar han också som regissör och manusförfattare till den egna filmen Dansa Först. På Dansfilmfestivalen kommer Rikard Svensson bland annat att tala om dans på film, och visa några sekvenser av det filmade materialet, men även från andra dansfilmer. Han ge oss också en inblick i arbetsprocessen med filmen Dansa Först och till sist får deltagarna prova på en av danserna i filmen.

 

17.00 Visning av filmen Dancer

(Regi: Steven Cantor; UK 2017; 85min)

Sergei Polunin är British Royal Ballets yngsta elev någonsin och har tagit världen med storm. Denna ikoniska rebell och luftburna ängel har hjälpt till att förändra och nyskapa baletten både som koncept och konstform.

Dancer ger oss den osminkade sanningen om denna komplexa unga man som gjorde baletten het och viral och hur högt priset är för att få vara sig själv när man är balettvärldens hetaste "ägodel".

 

 

 Med reservation för eventuella ändringar.

Om årets långfilmer

Under festivalen 2017 visades två fantastiska långfilmer med dansen som huvudkaraktär, Bobbi Jene och Dancer. Båda är två mästerverk som inte får missas!

Mer information om filmerna och se trailer.

Kontakt

Anne Lindblad
Danskonsulent
026-531212
072-2089730

Henrik Harrysson
Filmkonsulent
026-53 11 89
072-200 01 04

Lena Ostermann
Filmkonsulent
026-53 12 45
072-208 04 46