Världsarvet Hälsingegårdars residensstipendium

Stipendiet riktar sig till personer som på ett eller annat sätt har en idé kopplad till Unescos världsarvslista och intresserar sig för vårt världsarv, Världsarvet Hälsingegårdar.

Stipendiet riktar sig till personer som på ett eller annat sätt har en idé kopplad till Unescos världsarvslista och intresserar sig för vårt världsarv, Decorated Farmhouses of Hälsingland.

Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens innebär att stipendiaten bor en månad på en av de sju världsarvsgårdarna. Dels erhåller stipendiaten ett stipendium på 5000 euro för att kunna förverkliga den idé/det projekt som hen i fråga sökt för.

Residensstipendiet ett internationellt stipendium vilket betyder att det kan sökas av personer från hela Sverige och resten av världen.Som stipendiat har du två gårdar att välja mellan: Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala. 

Ansökningsperioden pågår mellan 4 december 2018 och 4 februari 2019.

Världsarvet Hälsingegårdar


Kristofers i Järvsö

På Kristofers bor du på gården i en liten lägenhet. Lakan och handdukar ingår. Lägenheten har ett pentry. På gården bor även gårdsägarna där de bedriver ett lantbruk med djur, mark och skog. Gården ligger några kilometer från Järvsö. Där finns butiker, restauranger och närhet till naturen.

Du lagar din mat själv och kommer att vistas nära gårdsägarna. Du har tillgång till bil som gör att du kan utforska omgivningarna. På världsarvsgården Kristofers kan du endast bo under sommarens tre månader juni, juli och augusti.

Mer om Kristofers:
Världsarvsgård Kristofers
Webbplats - Kristofers


Erik-Anders i Söderala

På Erik-Anders bor du på gårdens nybyggda lilla hotel där det ingår frukost, sänglinne, handdukar och wifi. Du har tillgång till ett pentry med porslin där du kan laga mat.

Erik-Anders ligger drygt en mil från Söderhamn där det finns butiker, restauranger och närheten till havet. På gården bedrivs kafé och hotell. Du kommer att vistas nära gårdsägarna. Du har tillgång till bil som gör att du kan utforska omgivningarna.

På Erik-Anders kan du bo från april till och med november.

Mer om Erik-Anders:
Världsarvsgård Erik-Anders
Webbplats - Erik-Anders 


Ansökan

Ansökan om Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens görs digitalt via kulturdatabasen. Det finns snabbhjälp i kulturdatabasen att tillgå.

För att ansökan/förslag ska kunna behandlas måste alla uppgifter och ev. bilagor vara noggrant och utförligt ifyllda. Tänk också på att det material vi tar emot av dig blir offentlig handling.

Ansökningsperioden för världsarvsstipendium/residens pågår mellan 4 december 2018 och 4 februari 2019. 


Redovisning

Du får gärna lämna en redovisning av hur du använt ditt kulturstipendium. Detta sker via kulturdatabasen. Region Gävleborg vill gärna ha redovisningen senast ett år efter att kulturstipendiet beviljats.