Färgstarka och vackra illustrationer i boken ”Vi blåste bort ibland”.

Vernissage, högläsning och fika på Harmånger familjecentral

Den 4 december är det vernissage på Harmånger familjecentral. Besökarna kommer att få se och höra om ett antal originalbilder ur författaren Viveka Sjögrens bilderbok ”Vi blåste bort ibland”. Viveka kommer att finns på plats för boksignering och hon kommer även att läsa högt ur boken för barn och vuxna.

Platsen är Familjecentralen i Harmånger och inleds med ett kort tal om projektet och sedan läser Viveka Sjögren högt ur sin bok, Vi blåste bort ibland, för föräldrar och barn.

En bilderbok är en bok där både text och bild samspelar. Bilderboken kan ses som en mötesplats, en konstutställning och ett rum att reflektera kring viktiga saker i. Att bilderboksberätta triggar många sinnen. Flera samtida bilderböcker, utkomna under de senaste åren, har ett tydligt barnperspektiv och lyfter de ofta avgrundsdjupa frågor som barn har. Bilderboken har en dubbel publik, och vänder sig till både barn och vuxna, då den ofta läses högt av – denne kan då ses som en medläsare eller medmottagare.

Fantastiska upplevelser för barn och vuxna

- Att läsa och se en bilderbok bjuder på fantastiska upplevelser för både barn och vuxna. I bilderboken kan stora och ibland svåra frågor få plats och barn och vuxna tillåts att reflektera tillsammans och ur sitt eget perspektiv, säger Christine Wennerholm, bibliotekskonsulent barn och ungdom, Region Gävleborg.

Viveka Sjögren, författare och illustratör är född 1966 i Stockholm men bor i Delsbo. Hon har skrivit böcker både för mindre barn och för tonåringar. Bilderboken ”Vi blåste bort ibland” nominerades till Elsa Beskow-plaketten, 2016 fick Sjögren motta priset för bilderboken ”Om du skulle fråga Micha”.

Vernissagen är en del av Region Gävleborgs projekt ”Se en bok!”. Region Gävleborg har byggt ut sin konstsamling med originalbilder ur samtida bilderböcker. En del hänger på barnkliniker, familjecentraler och barnavårdscentraler, en del ingår i vandringsutställningar på olika museer, kulturcentrum och bibliotek i länet.

Vernissage: 4 december 10.00, Harmånger familjecentral.

Mer information:

Utställningar och konstprojekt - Bilderboksbilder