Världsarvsgården ”Bortom Åa” på turné till bibliotek i länet

Från och med hösten 2018 är det möjligt att besöka världsarvsgården ”Bortom Åa” i Fågelsjö på distans. Med hjälp av virtual reality (VR) -teknik och en turné runt om på länets bibliotek ska satsningen ”VR på bibliotek” ge fler möjlighet att prova VR och samtidigt upptäcka en del av vårt världsarv. Bakom initiativet står Region Gävleborg.

”VR på bibliotek” är en turné som låter länets biblioteksgäster besöka värdsarvsgården ”Bortom Åa” i Fågelsjö. Genom VR-glasögon kan användarna kliva in i ”Bortom Åa” och gå runt i köket på världsarvsgården.

- Kultur ska vara tillgänglig i hela länet och ny teknik som t ex VR är en spännande möjlighet. Genom att låta VR-utrustningen turnera runt på länets bibliotek får fler chansen att prova den här tekniken och världsarvsgården ”Bortom Åa” görs tillgänglig för fler, säger Alf Norberg ordf. i kultur- och kompetensnämnden Region Gävleborg.

Foto: Musikhandläggaren Camilla von Bothmer gör ett besök i världsarvsgården Bortom Åa i Fågelsjö med hjälp av VR-teknik. Foto: Anna-Karin Ferm

VR-upplevelsen är en del av projektet ”Virtuellt världsarv” som just nu bygger ett permanent VR-rum på Länsmuseet Gävleborg, för att fler ska kunna upptäcka vårt världsarv på distans. Rummet invigs och öppnar för besökare i oktober 2018.  För dig som redan nu vill testa den unika VR-upplevelsen är det alltså möjligt genom biblioteksturnén.

- Genom att visa och använda VR-teknik på biblioteken hoppas vi att det kan inspirera till nya idéer kring hur VR, litteratur, kunskap och berättande kan samverka framöver, säger Josephine Rydberg, crossmedia konsulent på Region Gävleborg.

VR på bibliotek ingår i Kulturarvsåret 2018.

Mer information:

Gammelgården i Fågelsjo som virtuell miljö