Sylvia Vrethammar – Sveriges okrönta sambadrottning

24 april är det säsongsavslutning för Musiksoppa med Sylvia Vrethammar, en av våra mest framgångsrika internationella artister och med en imponerande repertoar bestående av allt från jazz, brasiliansk musik till modern pop.

Med sig har hon den unge pianisten Joel Lyssarides, flerfaldigt prisbelönt och aktuell med det uppmärksammade debutalbumet "Dreamer”. Joel Lyssarides föddes i Stockholm 1992, började öva på piano redan vid fyra års ålder, upptäckte jazzen genom föräldrarnas skivsamling, har gått på Södra latin och KMH och vunnit nationell tävling för pianostudenter.

Han är en eftersökt instrumentalist och har även bildat en egen trio. Joel rör sig över breda fält vilket även hans samarbeten är bevis på. Han har arbetat med Anne Sofie von Otter, Kristin Amparo, Silvana Iman, Benny Andersson, Nils Landgren och Blacknuss för att nämna några.

- Sylvia Vrethammar är en av mina drömbokningar, hennes meritlista är det få som slår. Att hon dessutom har med sig stjärnskottet Joel Lyssarides är en verklig bonus. Han är en fantastiskt skicklig pianist med mycket själ och hjärta. Nyligen gav han en konsert i Uppsala som genererade helt strålande recensioner, Neta Norén, producent, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Hyllning till det sydamerikanska landet

2019 firar Sylvia att det är 50 år sedan hon hade sin första egna TV-show, den 1 september 1969. 2017 släppte Sylvia albumet ”The girl from Uddevalla” i samband med en releasekonsert i Berlin. Med denna mycket personliga hyllning till det sydamerikanska landet och dess musik visade Sylvia återigen hela skalan av klass och omfång gällande hennes musikaliska möjligheter – som sångerska och tolkare och även som textförfattare.

Plats och tid:
24 april 12.00 Söders Källa i Gävle
24 april 18.00 Restaurant Bolaget, Kulturcentrum i Sandviken

Lyssna på Joel Lyssarides: