StoryTech 2019 utforskar AI – och andra sagor

17 maj är det dags för årets StoryTech-konferens där artificiell intelligens (AI), konst och berättelser i olika former står i fokus. Temat är ”AI – och andra sagor” och du bjuds in att ta del av utmanande exempel och diskussioner som får det att klia lite extra i hjärnan.

Datum: 17 maj.
Tid:
10.00 - 16.30.
Plats:
Silvanum i Gävle, Furusalen.
Anmälan: Anmäl dig här senast 6 maj. (Programmet i sin helhet lanseras inom kort)

Kan AI skapa storartad konst – och räknas datorgenererade verk som konst? Vad händer isåfall med konstnärsyrket? Det är frågeställningar som sysselsätter såväl programmerare som konstnärer och filosofer. Vissa av dem hävdar att vi redan är där – i algoritmernas värld.

- De här frågeställningarna sätter fingret på två av de riktigt svåra frågorna kring AI-skapade texter och bilder, nämligen, vilka konstområden kan robotiseras och är det alls konst? Naturligtvis är frågorna också en betydande del av temat för StoryTech 2019, säger Josephine Rydberg, verksamhetsutvecklare inom crossmedia, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Robert Willim klar för StoryTech

Först ut att lanseras bland årets gästtalare är etnologen och konstnären Robert Willim, sedan tidigare verksam vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Lunds universitet. Willims forskning handlar om digitala kulturer, materiell kultur och om hur olika föreställningsvärldar växer fram och förändras.

Redan under 90-talet började han undersöka det digitala samhället och har undersökt alltifrån Internets framväxt till föreställningar om postindustriella fabriker och hur ny teknik upplevs och förändras i människors vardagsliv.

-  Willims konst ligger i gränslandet till hans forskning och används för att sondera olika teman och begrepp. Visst låter det spännande? Under årets konferens kommer du få du möta en mix av teknikstött berättande, spännande upplevelser och nya sätt att berätta historier på, säger Henrik Harrysson, verksamhetsutvecklare inom film, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Mer information:

StoryTech.se