Skriv lättläst och gör din information tillgänglig!

Den 6 december finns en fantastisk möjlighet att ta del av föreläsningar på temat lättläst. Dagen är öppen för alla som vill lära sig skriva lättläst och som kan behöva det i sitt arbete.

Ämnet är högaktuellt och därför arrangerar Region Gävleborg en föreläsningsdag med tre av de främsta inom området lättläst och tillgänglig information.

- Det här tillfället går inte att missa. Det är tre fantastiska föreläsare med skilda erfarenheter som tillsammans kommer att ge en fin bild av vad och hur vi kan göra för att uttrycka oss så att de flesta förstår vad vi säger och vad vi skriver, säger Tina Lindberg Claeson, Region Gävleborg.

Under dagen föreläser Ulla Bohman, Beata Grimsrud och Johan Weksäter.

Ulla Bohman samlar på knasiga uttryck

Först ut är Ulla Bohman som i över 30 år arbetat med information, utbildningar och föreläsningar, bland annat hos Myndigheten för tillgängliga medier, Centrum för lättläst och Amnesty International. Fokus har alltid varit begriplighet, tillgänglighet och mänskliga rättigheter. Genom åren har Ulla hållit många kurser i att skriva enkelt och begripligt och föreläst om tillgänglig information och rätten till information, både i Sverige och utomlands. Hon älskar ord och samlar på svåra eller knasiga uttryck. Exempel på dessa brukar dyka upp i hennes presentationer.

Johan Werkmäster har skrivit lättläst om Selma Lagerlöf

1983 debuterade Johan Werkmäster med novellsamlingen Den kvarglömda överrocken och har sedan dess publicerat en mängd böcker i olika genrer, inte minst LL-litteratur, böcker skrivna på lättläst svenska. Han har bland annat skrivit de populära LL-böckerna En naken karl, den lättlästa biografin om Selma Lagerlöf samt LL-berättelserna Olyckan och Grannen.

Beata Grimsrud är författare och dyslektiker med synnedsättning

Beate Grimsrud är uppvuxen i Norge men bosatt på Södermalm i Stockholm. Hon debuterade 1989 med novellsamlingen Det finns gränser för vad jag inte förstår och hon väckte genast uppmärksamhet med sitt överraskande språk som är fyllt av dramatik, poesi och humor. Hon har vunnit och nominerats till många priser sedan dess. Tillsammans med författaren Inger Alfvén har hon även skrivit en rad barnböcker. Beate berättar även om sitt liv som författare och dyslektiker med en synnedsättning.

Datum och plats:
6 december 9.30 Furusalen, Silvanum Gävle. Vi startar med fika i Bistro Silvanum.

Anmälan via e-post till:
Tina Lindberg Claeson Samordnare – barn och unga