Erik-Anders i Asta, en av två världsarvsgårdar som tar emto världsarvsstipendiater. Foto: Jakob Dahlström

Nu kan hela världen söka sig till Världsarvet Hälsingegårdar

Region Gävleborgs bjuder in världen när det nya Residensstipendium Världsarvet Hälsingegårdar är utlyst. Ansökan är öppen och under våren 2019 tillkännages den första stipendiaten som sedan får förmånen att bo och verka i Hälsingland i en helt unik världsarvsmiljö.

Mer information och ansökan:

Residensstipendium Världsarvet Hälsingegårdar

Residensstipendium Världsarvet Hälsingegårdar riktar sig till personer som på ett eller annat sätt har en idé kopplat till Unescos världsarvlista och intresserar sig för vårt världsarv; Hälsingegårdar.

- Det känns fantastiskt att vi kan välkomna människor från hela världen eftersom intentionerna med världsarv från början föddes ur en fredstanke. Världsarv är ju en universell företeelse och genom vårt eget världsarv; Hälsingegårdar, har vi nu kontakt med andra världsarv i många andra länder, säger Gun Hedlund Kultur- och kompetensdirektör vid Region Gävleborg.

5000 euro och boende en månad

Världsarvet Hälsingegårdars stipendieresidens innebär att stipendiaten bor en månad på en av de sju världsarvsgårdarna och erhåller stipendiaten ett stipendium på 5000 euro för att kunna förverkliga den idé/det projekt som hen i fråga sökt för. Som stipendiat har du två gårdar att välja mellan: Kristofers i Järvsö eller Erik-Anders i Söderala. Residensstipendiet ett internationellt stipendium vilket betyder att det kan sökas av personer från hela Sverige och resten av världen.

-  Det känns oerhört spännande och vi hoppas att vi får många sökanden med olika idéer. Det kan vara allt från ett konst- eller musikprojekt till forskning mellan olika universitet knutna till världsarv runt om i världen, säger Anna-Karin Ferm verksamhetsutvecklare för världsarvet, Region Gävleborg.

Ansökningsperioden för Residensstipendium Världsarvet Hälsingegårdar pågår mellan 4 december 2018 och 4 februari 2019.