Nu kan du ”streama” film via ditt bibliotek

Känns ett abonnemang på Netflix för dyrt? Bara lugn, nu kan du låna film på ditt bibliotek. På samtliga av Gävleborgs folkbibliotek, HelGe-biblioteken, är det från den 1 februari möjligt att streama gratis kvalitetsfilm med hjälp av ditt bibliotekskort och en internetuppkoppling.

Principen är densamma som med e-böcker, det går att låna ett antal titlar under en begränsad period. Tjänsten tillhandahålls av streamingtjänsten Cineasterna och erbjuder drygt 2 200 olika filmtitlar som går att se på dator, smartphone eller surfplatta.

- Streamingtjänster har blivit en del av människors vardag och det här är ytterligare ett led i biblioteksutvecklingen, nämligen att tillgängliggöra oss ännu mer för våra låntagare. Jag känner ingen oro för att vi tappar besökare till våra folkbibliotek, snarare tvärtom, jag tror att detta kan uppmuntra till att utforska vår övriga verksamhet, säger Ulla Nyberg, bibliotekskonsulent, Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

- Nu går det att välja ur ett brett utbud med kvalitetsfilm, med en mångfald av olika perspektiv, genrer och röster. Det går att hitta Oscarvinnare och familjefilmer, men också udda dokumentärer och gamla klassiker. Vi är jätteglada att biblioteken i länet nu kan erbjuda det här alternativet till andra streamingtjänster, dessutom kostnadsfritt för låntagaren, säger Lena Osterman, filmkonsulent Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Med sevärda filmer från hela världen når Cineasterna idag ut till 1,5 miljoner låntagare i hela landet. Filmerna som finns i Cineasterna är endast för privat bruk, ej offentlig visning.

10-topp lista på mest streamade filmer hos Cineasterna nu:
I Feel Pretty 2018
Amatörer 2018