Neta Norén (3:e från vänster) i saxofonkvartetten Rollin´Phones. Fotograf: Pelle Piano (Per Ellström).

Neta Norén - en del av Region Gävleborg

”Att vara musikproducent är att vara en serviceinriktad kugge i ett stort musik-maskineri.”

Jag heter Neta Norén och är uppvuxen i Härnösand i en musikfamilj. Vi hade ett familjeband när jag var liten som spelade dixielandmusik, där spelade jag kontrabas, vilket också blev min första musikaliska fostran. Idag arbetar Neta som musikproducent på Kultur Gävleborg, Region Gävleborg.

Vad gör en musikproducent?

Att vara musikproducent är att vara en serviceinriktad kugge i ett stort musik-maskineri. Jag ser till att boka, förhandla och turnélägga artister och musiker som våra fantastiska ideella arrangörer sen arrangerar konserter med ute i länet. Jag försöker vara lyhörd för önskemål men måste också följa våra kulturpolitiskt uppsatta mål. Det är viktigt att vi får ett brett utbud och eftersom jag jobbar med professionella frilansmusiker i första hand så vill jag se till att fördela gracerna så att fler får komma och turnéerna i vårt län.

Vad är det viktigaste med ditt arbete?

Det viktigaste är att se till att vi får högklassig musik över hela länet. Det är fantastiskt att kunna bjuda Kilafors eller Ljusdal på världsartister. Jag ser det också som viktigt att hålla kontakt med våra duktiga föreningar ute i länet och jag försöker åka ut och besöka dem med jämna mellanrum för att uppmuntra och stödja. Jag gillar människor och tycker om att ta kontakt och även om jag själv är en ”mailoman” så försöker jag prata i ”levande livet” med de människor jag jobbar med, både internt och externt. Det är också viktigt för mig att vara tillgänglig och att alltid återkoppla till de som kontaktar oss.

Nybyggnan, med rötter i folkmusiken,  är en av vårens spännande bokningar till kammarserien. Fotograf: Alm Nils Ersson.

Vad det mest spännande i ditt arbete?

Spännande är när jag inte riktigt har hela säsongen färdigbokad utan behöver avvakta någon artist och musiker som har svårt att ge besked av någon anledning. Det är många personer i verksamheten som är beroende av varandra och när jag bokat en artist så ska musikhandläggarna skriva kontrakt, grafikerna göra affischer, kommunikatörer skriva texter, det gäller att hela tiden ligga ett steg före. Jag är ganska snabb i mitt arbete och tycker att det är jobbigt när jag måste sitta ”på vänt”, men jag tränar på det hela tiden.

Berätta om din bakgrund?

I min ”grundfamilj” är vi två musiker och tre som arbetar och har arbetat inom sjukvård. Jag spelade professionellt redan som 14-åring i olika jazzband och åkte på musikläger till USA som 13-åring (att mina föräldrar vågade släppa iväg mig).

Efter avslutad utbildning på Kungliga Musikhögskolan 1986 startade vi Saxofonkvartetten Rollin´Phones och vi är fortfarande aktiva efter 33 år. Med kvartetten spelar vi i första hand klassisk kammarmusik men även lite jazz, folkmusik och populärmusik. Saxofonen passar bra till alla genrer. De första 12 åren jobbade vi på heltid med kvartetten med jobb från stort till smått, resor över hela världen, flera resor som kungaparets ”hovmusiker” vid statsbesök med mera, det var en gyllene tids era. Jag har även spelat med Stockholm Jazz Orchestra under 25 år, frilansat på privatteatrar i Stockholm och med orkestrar över hela Sverige.

Jag har bott utomlands i tre omgångar, först i Oman där mina föräldrar arbetade under fem år och där var jag kom jag ned varje vinter minst fem veckor/år. Sen i Schweiz under tre år där jag har min man, jobbade i Swiss jazz Orchestra (professionellt storband) och som saxofonpedagog och engelskalärare. 2010 flyttade vi fyra år till Kuwait, jag pendlade lite fram och tillbaka men jobbade även på distans med mitt nuvarande jobb. Jag är verkligen inte ”färdigspelad” utan ser det som en merit i mitt jobb som producent att fortfarande ha en fot kvar i musikerbranschen.

Vad händer under våren?

Vi har jättebra musiker bokade till både länets jazzklubbar och kammarmusikföreningar. Till Musiksoppan i vår kommer fantastiska artister och blir det också två omgångar av populära PopQuiz. Vi stöttar flera fina festivaler i länet och även amatörmusiken genom att vi hjälper dem ekonomiskt när de bokar in någon professionell dirigent eller solist.