Minetti Quartett Foto: Oliver Jiszda

Minetti Quartett - en kvartett med många ansikten

Stråkkvartetten från Österrike har med sitt pigga och ungdomliga samspel – välklingande, briljant, och precist – blivit en omtalad ensemble världen över. Nu ger den temperamentsfulla kvartetten konserter i Söderhamn, Hudiksvall, Gävle och Kilafors.

Kvartetten har de mest välkända konserthusen som sin spelplats och deltar ofta i de främsta kammarmusikfestivaler. På skiva spelar de gärna de stora wienklassikerna – Beethoven, Schubert, Mendelssohn, och kvartettens skivor har rosats av kritikerna. Hos Joseph Haydns sena kvartetter hittar de och fångar det typiskt österrikiska. Kvartettens namn refererar till en pjäs av Thomas Bernhard, som under många år bodde i Ohlsdorf, där också de två violinisterna är uppväxta.

Om sitt musicerande och sin musik säger kvartetten så här:

-  Haydn var den första musik vi spelade tillsammans, den påminner oss om österrikisk folkmusik. Den stora utmaningen är att vara enkel och direkt; att lyfta fram berättelsen, melodierna. Det enkla är så svårt i vår komplexa tid med allt detta utbud och alla dessa influenser. Vi strävar efter att vara direkta och ärliga i vårt musicerande.

I Kammarserien presenterar arrangörer i länet och Region Gävleborg kammarmusikkonserter. Skickliga musiker med hela världen som arbetsplats gör nedslag i länet och bjuder på allt från blåsinstrument och piano till violin, sång och slagverk.

Konserter:
Söndag 25 november 18.00 Norrtullkyrkan, Söderhamn