Nominera kulturpristagare och sök kulturstipendier 4 dec 2018 till 4 feb 2019. Verk av: Anna Åstrand

Kulturstipendiet förverkligade gesällbrevet

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. 2018 var en av dessa stipendiater slöjdaren och konsthantverkaren Claes Larsson, Storvik.

Claes ansökte och fick stipendium för att finansiera sitt gesällprov inom träslöjd. Den 9 november blev drömmen verklighet då han mottog sitt gesällbrev vid en ceremoni i Stockholms stadshus.

- Sista året på Västerbergs studerade jag utan studielån med fokus på gesällprovet. Eftersom det innebär en del kostnader sökte jag Region Gävleborgs kulturstipendium som jag hade den stora lyckan att få. Stipendiet betalade för material, verktyg och övriga omkostnader som innebar att jag kunde ro gesällprovet i land. I början av november i år fick jag åka till stadshuset i Stockholm och ta emot mitt godkända gesällbrev och min licens som yrkesslöjdare. Nu är jag en av två i Sverige med gesällbrev inom detta och det gör mig oerhört stolt, säger Claes Larsson.

Stolt kulturstipendiat 2018  -  slöjdaren och konsthantverkaren Claes Larsson, Storvik.

Ansök mellan 4 december 2018 och 4 februari 2019

Ansökningsperioden pågår mellan 4 december 2018 och 4 februari 2019. Kulturstipendier delas i första hand ut till enskilda utövare inom kulturområdet som är bosatta inom Gävleborgs län eller som genom sin verksamhet eller person har anknytning till länet. Till ansökan 2017/2018 delades sex stipendium om vardera 25 000 kronor ut av totalt 52 ansökningar.

Motivering Kulturstipendium 2018  -
Slöjdaren och konsthantverkaren Claes Larsson, Storvik

”Claes Larsson är en samtida slöjdare med kreativiteten och det sociopolitiska perspektivet som drivkraft. Med nyfikenhet och uthållighet utforskar han tekniker, material, normer och alternativa vägar för att utforma sina alster. Claes söker stipendiet för att finansiera sitt gesällprov inom träslöjd, på Västerbergs folkhögskola. Endast ett gesällbrev med den inriktningen har tidigare delats ut i Sverige.”

Läs mer om Claes:
Feministiskt motiverade möbler och veganskt läder - Claes Larsson