15/01/2014. Orangutan Productions presents Othello: The Moor of Venice, at Riverside Studios, London. Picture shows Rudina Hatipi (singer), Andrew Lewis (Brabantio) and Jade Matthew (Cigarette Seller).
Foto: Rudina Hatipi i Othello: The Moor of Venice, på Riverside Studios i London. Fotograf: Tony Nandi.

”Jag är lite av en vandrande musikal”

Kulturstipendiat 2002 – Rudina Hatipi

Region Gävleborg delar årligen ut kulturstipendier för att stödja, uppmuntra och hedra betydelsefull verksamhet inom kulturområdet. 2002 var en av dessa stipendiater artisten och sångerskan Rudina Hatipi. Här berättar Rudina om vad stipendiet innebar för henne och hur det förverkligade hennes drömmar.

Jag heter Rudina Hatipi och föddes i Kosovo men kom till Sverige vid 7 års ålder. Jag har alltid varit lite av en "sprattlig" person, med mycket energi, och mamma förutspådde från barnsben att jag var gjord för någon slags scen.

För tillfället är jag med i ensemblen i musikalen Ringaren i Notre Dame på Göteborgsoperan. Vid sidan av det skriver jag på en barnbok, som handlar om en dansande hjältinna, som kan förflytta sig i tid och rum. Jag undervisar även i Balettakademien i Göteborg under våren.

Foto: Rudina Hatipi under sin medverkan i musikalen "Ringaren i Notre Dame" på Göteborgsoperan. Fotograf: Mats Bäcker.

För mig innebar kulturstipendiet att jag kunde betala en stor del av min utbildning, och inte behöva arbeta extra, dessutom kunde jag ta mindre lån. En utbildning inom musikal innebär mycket tungt arbete med många, och långa timmar - att jobba extra utöver det var för mig omöjligt rent fysiskt för att jag skulle kunna orka med utbildningen. Stipendiet gav mig därför det stöd jag behövde för att kunna fokusera på skolan och bli bra på det yrke jag valt, och få vara konkurrenskraftig när jag gick ut och mötte världen efter utbildningen.

Föreställning på en West End Theatre i London

Sedan studierna har jag frilansat i många olika slags kultursammanhang. Allt från musikaler, till talpjäser till popgrupp, Melodifestivalen och film. Bland det roligaste är att jag nu börjat skriva eget material, och fick chansen för ett par år sedan att göra min egen föreställning på en West End Theatre i London. Efter det fick jag mersmak, och arbetar numera alltid vid sidan av scenen på eget material. Mina vänner skulle nog beskriva mig som en glad prick som är nyfiken på vad livet har att erbjuda, i konstant rörelse, som ibland är lite slarvig och kanske dramatisk med skarp humor. Jag kan nästan aldrig låta bli att sjunga om det som händer omkring mig, jag är lite av en vandrande musikal.

Tänk inte för mycket – bara sök och visa att du finns!

Jag tycker att alla borde ta chansen att söka kulturstipendium. Du har absolut inget att förlora, bara att vinna. Om du har en idé du vill förverkliga, eller vill ta en kurs, eller på något sätt har kreativa ambitioner, tänk inte för mycket, bara sök - visa att du finns, få stöd och upplev det verkliga priset för både dig och din publik; att en annan människa blir berörd av dig och din berättelse. Jag tror människor behöver det mer än någonsin idag, och det råder absolut ingen brist på fantastiska talanger i min gamla hemregion, Gävleborg.

Mer information och ansökan:

Kulturstipendium, världsarvsstipendium/residens och kulturpris
Kulturstipendiet förverkligade gesällbrevet