Grundsärklassen i Hudiksvall som tecknat det första världsarvsvykortet. Fotograf: Anna-Karin Ferm

Grattis Västra skolan i Hudiksvall

Det blev stor glädje när grundsärklassen vid Västra skolan i Hudiksvall fick ta emot tårta och diplom som vinnare i den första vykortstävlingen för Världsarvet Hälsingegårdar.

Klassen, som består av 6 elever, har läst om världsarvet och målat sin alldeles speciella version av de vackra hälsingegårdarna. Priset bestod av en specialtårta med deras en bild samt diplom och naturligtvis; vykortet!

- Världsarvsvykort 2019 är en sann hyllning till de ståtliga världsarvsgårdarna. Kortet visar sex uttryck av en världsarvgård, alla så olika, men alla med tydlig inspiration och med detaljer typiska för Världsarvet Hälsingegårdar. Stort grattis till grundsärklassen på Västra skolan i Hudiksvall, säger Sven Skoog Världsarvspedagog i Bollnäs.

Bild: Det fantastiska världsarvsvykortet.

Världsarvet Hälsingegårdar engagerar barn och unga

2012 blev sju hälsingegårdar utsedda till världsarv av Unesco. Mycket av arbetet kring världsarvet handlar om kunskap och framför allt hur vi engagerar barn och unga. Som ett led i detta har Bollnäs kommun och Region Gävleborg tagit initiativ till en vykortstävling med start i år. Flera klasser har varit engagerade och på så sätt lärt sig mer om världsarvet.

Förutom att skapa en bild till temat "Hälsingegårdar och livet på landet" skulle de tävlande klasserna beskriva hur de samarbetade.

Vykortet trycks nu upp och kommer att finnas på världsarvets fyra besökscenter.