Emma Nyberg (I mitten), en del av Trio BandArco. Fotograf: pressfoto.

Från vintermörkret till den argentinska värmen

Emma Nyberg är en del av Trio BandArco. 2012 reste hon till Buenos Aires och blev förhäxad av musikgenren och trions repertoar består nu av argentinsk tango. I början av februari kommer Trio BandArco till länet och ger två konserter. Här berättar hon om programmet och vilken upplevelse publiken kan vänta sig.

Vad hoppas du att publiken ska få ut av er konsert?

Att de kommer in i ett rus av känslor, och åtminstone för en stund kan fly bort från vintermörkret till den argentinska värmen.

Varför tango?

För att det är helt fantastiskt, en musikform någonstans mellan klassiskt och jazz och så något helt eget. Det är känslostark musik som talar direkt till hjärtat och den kan också ha en stark intensitet och energi. Här får vi också möjlighet att utforska en ”smutsig, gatans klang” som den klassiska musiken sällan erbjuder.

Hur kom du i kontakt med tangon första gången?

Jag reste till Buenos Aires 2012 och blev som förhäxad av tangon, både som musik och som dans. När jag kom tillbaka till Sverige ville jag ta vara på den här energin och sökte andra som ville spela tango. Genom kontakter fann jag bandoneonisten Jens Lundberg och när sedan violinisten Daniel Frankel anslöt så blev vi en verkligt sammansvetsad ensemble.

Vad är typiskt för en tango?

Det finns tre olika stilar – den ursprungliga tangon i 4/4, milongan i 2/4 och valstangon i 3/4. Det som alla tre har är ett tydligt rytmiskt element, där ljuden inte alltid är melodisk utan också skapar en puls. Tangon bygger också på kontraster, på variation.

Varför en trio?

Att spela tillsammans med enbart tre instrument ställer helt andra krav än i en kvartett. Det blir en helt annan klangbild, ett annat sound. Och just det ljud vi åstadkommer tillsammans, hur vi lyssnar på varandra, är någon vi fått med oss som klassiskt skolade musiker. Vi söker också flerstämmighet medvetet. Och så skrattar vi mycket och har roligt tillsammans.

Konserter:

Fredag 1 februari, 19.00, Solhuset, Ljusdal.
Lördag 2 februari, 15.00, Hanebo församlingshem, Kilafors.